Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ορθή αναγραφή των ονομάτων με λατινικά στις ταυτότητες   - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
19
Ιανουάριος
Back

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ορθή αναγραφή των ονομάτων με λατινικά στις ταυτότητες  

Το πρόβλημα με τη μη ορθή αναγραφή, με λατινικούς χαρακτήρες, των ονοματεπωνύμων στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια εξακολουθεί να υφίσταται, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος από το 2003 έχει παρέμβει, επανειλημμένα, προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αταξία που έχει δημιουργηθεί από την πρακτική που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για την ανεξάρτητη Αρχή, το ζήτημα συνιστά περίπτωση κακοδιοίκησης και μη ορθή εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας, που προκαλεί ποικίλα προβλήματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Στο τελευταίο έγγραφο (2014) του Συνηγόρου προς τις ως άνω υπηρεσίες, επαναδιατυπώνεται η πρόταση για εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 2 των Υπουργικών Αποφάσεων (ΥΑ3021/19/53/2005-ΦΕΚ1440/Β’/18.10.2005 και ΥΑ3021/19/71-ΦΕΚ 2234/Β/4.10.2011). Σε αυτήν τη διάταξη ορίζεται ότι: «Τα ως άνω στοιχεία αναγράφονται κατά παρέκκλιση του προτύπου αυτού μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου, όπως αυτά είναι εγγεγραμμένα σε προηγούμενο ταξιδιωτικό έγγραφο ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής, το οποίο ο αιτών υποχρεούται να επιδείξει». Συνεπώς, η αναγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων θα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς διαζευκτικό «OR» ή διπλή αναγραφή.

Μάλιστα, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει τη θέση της Αρχής, επιβάλλοντας στην Ελληνική Αστυνομία την εκ νέου έκδοση διαβατηρίων των προσφευγόντων πολιτών, με τη μεταγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων τους με λατινικούς χαρακτήρες, όπως εμφανίζονται σε αλλοδαπά έγγραφα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ευελπιστεί ότι η υφιστάμενη πρακτική θα εκλείψει, σύντομα, προς αποκατάσταση της νομιμότητας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!