Παρέμβαση Κατρούγκαλου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, κάλεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μία κοινωνική Ελλάδα, σε μία νεοφιλελεύθερη Ευρώπη», ενώ παρέπεμψε σε μία σειρά παραβιάσεων των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα, από τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης.

Σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να νομοθετήσει στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως στόχος των προγραμμάτων ήταν η «απορρύθμιση» και η «αποθάρρυνση» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατέστρεψαν τον κοινωνικό διάλογο».

Στόχος της τρέχουσας ελληνικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι η διόρθωση όλων αυτών και η εξεύρεση ισοδυνάμων για τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στη στήριξη των ανέργων θα παίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι η Εγγύηση για τη Νεολαία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 νέων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα και αυτή θα επιτευχθεί μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε «θνησιγενή» κατάσταση, ενώ δεσμεύτηκε ότι όπου προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!