Υπουργεία

Παράνομες χωματερές: Μειώθηκαν κατά 720.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής χρηματικών κυρώσεων, ύψους 720.000 ευρώ, τον χρόνο που της είχαν επιβληθεί από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για 9 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της αρμόδιας Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των τοπικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μετά τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία, τα απόβλητα των δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας οδηγούνται προς επεξεργασία στη νέα μονάδα, με αποτέλεσμα την οριστική παύση της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στους δήμους αυτούς. Συνεπώς, οι 9 περιπτώσεις προστίμων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ΧΑΔΑ που επιβάρυναν τη Μεσσηνία για τους εν λόγω δήμους πλέον δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων που επιβαρύνουν τη χώρα κατά 720.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α΄ εξάμηνο του 2019.

Σήμερα, η χώρα έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 αυτών των προστίμων και πλέον οι περιπτώσεις για τις οποίες επιβαρύνεται με πρόστιμο έχουν μειωθεί στις 23. Συνολικά, από το 2019 απαλλάχθηκε από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ ύψους 3.360.000 ευρώ τον χρόνο. Στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, να έχουν μηδενιστεί όλα τα πρόστιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μειώθηκαν σημαντικά τα πρόστιμα που δυστυχώς πληρώνει ακόμα η χώρα μας για παράνομες χωματερές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι το 2024 τα όποια πρόστιμα εκκρεμούν να εξαλειφθούν πλήρως».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Η σημαντική μείωση των προστίμων που η χώρα μας πλήρωνε στην ΕΕ για τους παράνομους χώρους διάθεσης απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, καθώς και καλής συνεργασίας που έχουμε με τις τοπικές αρχές. Μειώσαμε κατά 2/3 τα πρόστιμα της ντροπής, που παραλάβαμε το 2019, τα πρόστιμα της διαχείρισης του χθες. Πλέον η χώρα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και σταδιακά αποκτά σύγχρονες υποδομές για τη διαχείρισή τους, ακολουθώντας παράλληλα και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Δεσμευτικός στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024 τα πρόστιμα αυτά να έχουν εξαλειφθεί».

 

Μάρκος Λεονταρίδης

Recent Posts

Μέση Ανατολή: Πρώτη επικοινωνία Πούτιν – Νετανιάχου έπειτα από δύο μήνες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ…

7 λεπτά ago

Ηράκλειο: Πέθανε λίγες μέρες μετά από χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση κρίθηκε επιτυχημένη από τους γιατρούς, αλλά η γυναίκα λίγες μέρες μετά ξεψύχησε…

17 λεπτά ago

ΠΟΥ: «Καταστροφικές» για την υγεία οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα

Οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον τομέα των υπηρεσιών υγείας…

26 λεπτά ago

Ανδρουλάκης για οπαδική βία: Ο πρωθυπουργός να πάρει αποφάσεις που έλαβαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Για το θέμα της οπαδικής βίας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης,…

37 λεπτά ago

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια από το απόγευμα και στην Αττική

Βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονόπτωση αναμένονται από το απόγευμα της Κυριακής σύμφωνα με τα τελευταία…

48 λεπτά ago

Αυτός είναι ο 18χρονος που τραυμάτισε τον αστυνομικό

Είναι σχεδόν ακόμα παιδί. O δράστης της επίθεσης στου Ρέντη που τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό…

59 λεπτά ago