πανούσης-να-δώσουμε-στην-αστυνομία-έ-160626
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.06.2015 | 16:46

Πανούσης: ”Να δώσουμε στην αστυνομία, ένα νέο ρόλο στο πλευρό του πολίτη”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, παρέστη ως ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΜΕΑ την Τρίτη (23.6.2015) με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και “Ευαίσθητα” Αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Αστυνομίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για 2.012 φακέλους πολιτικών προσώπων, με ημερομηνία ανοίγματος το 2029. Ο ίδιος έχει προτείνει στον Πρωθυπουργό να ανοίξουν οι φάκελοι το 2017.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η αστυνομία στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων κράτους-κοινωνίας-πολιτών. «Η εμπλοκή της αστυνομίας στην πολιτική ζωή του τόπου και, τελικά, η πολιτική εργαλειοποίησή της από πολιτικούς μηχανισμούς συνιστά έναν διαχρονικό, ελληνικό και όχι μόνο, φαινόμενο. Αυτή η πολιτική αστυνομία, η εκτροπή της αστυνομίας, στο όνομα της προστασίας της κρατικής ασφάλειας του καθεστώτος, που αστυνομεύει τους κάθε είδους αντιφρονούντες και εν γένει πολιτικούς υπόπτους, διαχώρισε το κράτος από την κοινωνία μέσω του φόβου και υπεισήρθε στον ιστορικό χώρο ενοχοποιώντας πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος». Επίσης, πρόσθεσε ότι «ενώ η τάξη παραπέμπει στην τήρηση των κανόνων και η αταξία σε αναρχία, η ελληνική αστυνομία λειτούργησε ιδιόρρυθμα. Δημιουργούσε η ίδια αταξίες και ανώμαλες καταστάσεις, στο όνομα της διατήρησης της δημόσιας τάξης. Έτσι λοιπόν το δημόσιο συμφέρον και τα ειδικά προνόμια της άρχουσας τάξης υπήρξαν οι καθοδηγητές της δράσης της αστυνομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι χρειάζεται μια νέα μορφή αστυνομίας, που θα έχει ρόλο συμφιλιωτικό, συμβιβαστικό, διαιτητικό, διαμεσολαβητικό. «Η αστυνομία της μηδενικής ανοχής, του ρατσισμού και της επιλεκτικής παρέμβασης, αλλά και ο ειδικός κώδικας αξιών και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η λεγόμενη «αστυνομική υποκουλτούρα» χρησιμοποιήθηκαν από την εξουσία με σκοπούς ανώτερους από αυτούς.

Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να δώσουμε στην Αστυνομία έναν άλλο ρόλο, με άλλους όρους και, κυρίως, πλάι στον πολίτη. Αυτή ακριβώς τη νέα σχέση, τη νέα προσέγγιση και αυτή την ιστορική αλήθεια θα επιχειρήσει να φέρει στο φως το αρχείο, ενώ έχουμε πολλές ελπίδες ότι θα δούμε και τις δημοκρατικές ρίζες της αστυνομίας».