Πάνω από 410 εκ. € στους σεισμόπληκτους της Αχαϊας

Πενταετές Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Σεισμοπλήκτων της Αχαΐας, ύψους άνω των 410 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως δήλωσε μετά από ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του νομού παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση κατάφερε να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις σε έξι βασικούς άξονες:

– Άμεσα μέτρα ύψους 42,3 εκατ. ευρώ,
– Αποκαταστάσεις κτιρίων κόστους 225 εκατ. ευρώ
– Υποδομές όπου θα διατεθούν 42 εκατ. ευρώ
– Φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα διατεθούν 60 εκατ. ευρώ
– Ανάπτυξη-τουρισμός όπου θα διατεθούν κονδύλια με βάση την πορεία των υπόλοιπων προτεραιοτήτων
– Αγροτική ανάπτυξη, όπου θα διατεθούν κονδύλια ύψους 44 εκατ. ευρώ.

«Οι πόροι του προγράμματος είναι διασφαλισμένοι ως το 2013, έχουν κατανεμηθεί σε ετήσιες πιστώσεις και προέρχονται από τα επιχειρησιακά προγράμματα 2007 – 2013, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για τους δήμους, όπου η χρηματοδότηση φθάνει ως τα 40 εκατ. ευρώ, από τα προγράμματα Leader για την αγροτική ανάπτυξη, με αύξηση της δημόσιας δαπάνης από 6 σε 10 εκατ. ευρώ και τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Όσον αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο υπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων άτοκων κεφαλαίων κίνησης στο 30% του μέσου κύκλου εργασιών των τριών τελευταίων ετών, αλλά και την παροχή επιπλέον του αντίστοιχου ποσοστού του Αναπτυξιακού Νόμου, ποσοστού 10% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί εντός του 2009, εφόσον το ύψος της επένδυσης ανέρχεται ως τα 2 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο νόμο αυτό.

                                      Και 5 εκ. ευρώ στους πυρόπληκτους

Επιπλέον τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται να δοθούν ακόμη 5 εκ. ευρώ στους πυρόπληκτους δήμους της Αχαΐας. Πρόσθεσε δε ότι οι πυρόπληκτοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των περιοχών της Χώρας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, ύψους 2,23 δις €, που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο από τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι έχουν ήδη διατεθεί στην πυρόπληκτη Αχαΐα πάνω από 48 εκ. ευρώ για επιδόματα, αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων, επιδοτήσεις ενοικίων κλπ.

Επιπλέον υποστήριξε ότι τα μέτρα, κοινωνικού και οικονομικού- φορολογικού χαρακτήρα, που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση μετά το σεισμό του Ιουνίου του 2008 στην Αχαΐα ανέρχονται στο ποσό των 67,8 εκ. ευρώ.

Κατά την παραμονή του στην Πάτρα προερχόμενος από το Αγρίνιο όπου συμμετείχε στη σύνοδο των γενικών γραμματέων των Περιφερειών, ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε το περιφερειακό γραφείο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αλλά και το περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης δυτικής Ελλάδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!