παναγιωτόπουλος-στηρίζουμε-την-ουκρ-731520
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 06.06.2022 | 23:15

Παναγιωτόπουλος: Στηρίζουμε την Ουκρανία χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της ανταλλαγής ανταλλαγής ελληνικών τεθωρακισμένων με γερμανικά, ώστε τα πρώτα να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής, με τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν – η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής, στο γενικό περίγραμμά της από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο – θα προχωρήσουμε κι εκεί».

Τόνισε, ωστόσο, ότι όπως θα αποδειχθεί και μεθαύριο Τετάρτη, κατά τη σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους αρμοδίους αξιωματικούς, «τολμώ να πω ότι, (οι Ένοπλες Δυνάμεις μας) θα βγουν ενισχυμένες και θα αντικαταστήσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο του συνολικού υλικού τους, με κάτι αντίστοιχο που όμως είναι πιο σύγχρονο και καταλληλότερο για την αποστολή που επιτελεί».

Παράλληλα, και αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει η Αθήνα με τους συμμάχους της, για το ποιο στρατιωτικό υλικό της μπορεί να διαθέσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για εξοπλισμό από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, επισημαίνοντας ότι «δεν επηρεάζεται καθόλου, ούτε στο ελάχιστο, η συνολική αποτρεπτική μας δυνατότητα».

Αναφερόμενος μάλιστα σε μήνυμα που στέλνει η Αθήνα «προς πάσης φύσεως, απανταχού αναθεωρητές» είπε ότι (οι σύμμαχοι) μας ζητάνε να στείλουμε διάφορα (στρατιωτικά υλικά).

«Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση, λέμε ευθαρσώς όχι: Αυτά δεν είναι προς διάθεση. Και μάλιστα συμπληρώνουμε λέγοντας ότι, αυτά δεν είναι προς διάθεση, γιατί είναι εκεί αναπτυγμένα για ένα λόγο. Για μία απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε, ιδίως αυτές τις ημέρες, με το παραλήρημα της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα τολμά και στήνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και αυτό δεν αρέσει. Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.