Π. Παυλόπουλος: Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι των νομαρχιών - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
20
Ιανουάριος
Back

Π. Παυλόπουλος: Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι των νομαρχιών

Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα διαχειριστούν το 2009 πενταπλάσιους πόρους σε σχέση με το 2004. Αυτό υποστήριξε μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟδΕ Βοιωτίας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. «Η Νέα δημοκρατία πήρε τους πόρους της Ν.Α. από τα 108,2 εκ. και τα έφθασε σήμερα, μετά από μόλις 5 χρόνια διακυβέρνησης, στα 498,8 εκ. και, με τους απευθείας πόρους, στα 637 εκ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι πυρήνας του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου, αποτελεί η πρόβλεψη ότι η καταβολή των βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν βαρύνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Έτσι, αποδεσμεύθηκαν οι πόροι των ΟΤΑ δεύτερου βαθμού από την καταβολή των εν λόγω βοηθημάτων και επιδομάτων, τα οποία ανέρχονταν στο υπέρογκο ποσοστό του 79% των εσόδων τους, με ανοδικές τάσεις κάθε έτος, και απέκτησαν αυτοί, για πρώτη φορά, σταθερούς και θεσμοθετημένους πόρους. Ειδικότερα, από 1.7.2005, που τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα, οι πόροι που αποδίδονται ετησίως στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελούνται από το 2% του ΦΠΑ και από το 10% των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Από αυτά το 1/2 του ΦΠΑ διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ενώ το υπόλοιπο 1/2 – τουλάχιστον – διατίθεται για την κάλυψη δαπανών που αφορούν επενδύσεις αυτών που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατά τον κ. Παυλόπουλο στον προϋπολογισμό του 2009 έχει προβλεφθεί αύξηση 15,5% στα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και αύξηση 9,5% στα έσοδα από τον Φ.Π.Α, κάτι που σημαίνει ότι, το 2009, οι Ν.Α. θα πάρουν 498,8 εκ. ευρώ μόνον από τους ΚΑΠ έναντι 450,6 εκ. ευρώ το 2008: «Παίρνουν δηλαδή αύξηση στους ΚΑΠ πάνω από 10,5% σε σχέση με το 2008 και πάνω από 4,5 φορές σε σχέση με το 2004, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τέλος, συνεχίζεται, και αυτή τη χρονιά, η εντυπωσιακή αύξηση των διαθεσίμων για έργα, τα οποία, από 6 εκ. € που ήταν το 2004, πλέον φτάνουν τα 300 εκ. € για το 2009!».

Επίσης, όπως είπε, οι Ν.Α. απέκτησαν την τελευταία τετραετία και νέους δυναμικούς πόρους, οι οποίοι προστίθενται στα ανωτέρω ποσά και εισπράττονται, σε μεγάλο βαθμό, απευθείας. Πρόκειται για:

-Την είσπραξη του τέλους αδείας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος (άρθρα 27 και 28 του ν. 2873/2000) σε ποσοστό 100% (ενώ μέχρι τώρα απέδιδε το 45% του πρώτου τέλους στο Τ.Σ.Α. και το 3% του δεύτερου τέλους στο Ταμείο Νομικών). Χάρις στο νέο αυτό έσοδο εισέρρευσαν στα ταμεία των Ν.Α. άλλα 114,5 εκ. ευρώ περίπου.

-Την είσπραξη από τη Ν.Α. του ποσοστού που της αναλογεί (50%) επί των κάθε είδους εισπραττόμενων προστίμων, χρηματικών ποινών και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από αυτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ειδικότερα οι Ν.Α. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήραν το 2004 καθαρά 9,01 εκ. ευρώ. Το 2008 πήραν 34,56 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4πλάσιους πόρους: «Αυτό, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος αποδεικνύει ότι η μετατροπή της περιφερειακής ανάπτυξης από ζητούμενο σε δεδομένο εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης Καραμανλή και μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γιατί πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ταχεία προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία στις περιοχές, οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν σε κατάσταση ‘αναπτυξιακής περιθωριοποίησης’», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!