ΟΠΕΚΑ – Επιδόματα: Αυξάνονται ποσά και δικαιούχοι -Ποιους αφορά

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο εισόδημα των νοικοκυριών οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να αυξήσει κατά 300 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την καταβολή επιδομάτων μέσω του ΟΠΕΚΑ, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Με δεδομένο ότι για πολλούς εργαζόμενους μειώθηκαν μισθοί και εισοδήματα ενώ είναι πολύ και εκείνοι οι άναθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, η κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλη αύξηση του συγκεκριμένου κονδυλίου που κατεύθυνεται προς τα νοικοκυριά και τους πολίτες προκειμένου να καλύψει την αύξηση των ποσών αλλά και των δικαιούχων των επιδομάτων.

Αυτά πρακτικά σημαίνει ότι για πολλούς δικαιούχους θα αλλάξουν οι κλίμακες και έτσι θα μετακινηθούν σε αυτές με υψηλότερα ποσά επιδομάτων, ενώ κάποιοι που πρέπει δεν μπορούσαν να τα λάβουν εξαιτίας μεγαλύτερων αποδοχών πλέον θα μπουν στις «λίστες» του ΟΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα καταβάλλονται με βάση τα εξής κριτήρια:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το εισόδημα του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε

  • 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Επίδομα τέκνων

Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Το ποσό καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Οι κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος είναι:

  • Πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ
  • Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ
  • Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το ύψος του ανέρχεται σε:

  • 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο
  • επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το ανήλικο τέκνο προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΠΕΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!