Ομπάμα – Σαμαράς: Όλα τα θέματα στο τραπέζι

Όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία τις επενδύσεις, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς  με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ωστόσο τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ’ όλα αυτά, εμείς προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.

Επιπλέον κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.

Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Παράλληλα εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.

Ενεργειακά και εθνικά

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Κουβέντα έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Για το κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.

Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ο Αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κεδίκογλου: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αξία της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αξία της Ελλάδας και την προσπάθεια που έχει γίνει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας το πρωί στο Μέγκα, για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Κεδίκογλου, έκανε λόγο για αναβάθμιση της Ελλάδας τονίζοντας: «μια αναβάθμιση που την είδαμε και χειροπιαστά στο πώς εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πώς η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο».

Αναφέρθηκε εξάλλου, στο κλίμα της συνάντησης λέγοντας ότι ήταν μια «ευχάριστη επιβεβαίωση» καθώς η ελληνική πλευρά είχε τις ενδείξεις ότι θα εξελιχθεί έτσι η συνάντηση.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει και όλο και περισσότεροι, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη επισημαίνουν, υπογραμμίζουν, συμφωνούν στην αναπτυξιακή διάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Ομπάμα: Εκτός από λιτότητα πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΟΜΠΑΜΑ, ΣΑΜΑΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση