Ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια»

Για τον ευρωπαϊκό ρόλο της ελληνικής Επανάστασης μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη ομιλία έλληνα πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά, αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Τονίζοντας ότι οι ιστορικοί δεν αγαπούν αναλογίες και τους παραλληλισμούς και ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης.

Πρόσθεσε ότι με τη σειρά της η Ελλάδα επηρεάστηκε καθοριστικά από την Ευρώπη. Ιδέες, κινήματα, κοινωνικές κατακτήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών, αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας: Διαλέγουμε τους ωραίους και ευγενείς αγώνες για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική απελευθέρωση.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρώπης. Οι μάχες της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΟΜΙΛΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!