ολόκληρη-η-πρόταση-βόμβα-των-θεσμών-160608
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 24.06.2015 | 19:20

Ολόκληρη η πρόταση «βόμβα» των θεσμών – Δείτε τι περιλαμβάνει

Το κείμενο του ελληνικού σχεδίου συμφωνίας γεμάτο από διαγεγραμμένές προτάσεις και μάλιστα με κόκκινες γραμμές, είναι ουσιαστικά η νέα εισήγηση των θεσμών προς την Αθήνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εκτός των προτάσεων που οι δανειστές διέγραψαν, έχουν προσθέσει επίσης με κόκκινα γράμματα τις δικές τους αντιπροτάσεις, τις οποίες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί και να ψηφίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα για το πρωτογενές πλεόνασμα οι στόχοι που προβλέπονται κατ’ έτος είναι οι εξής: 2015 1% 2016 2% 2017 3% 2018 3,5% Στο “μέτωπο” του ΦΠΑ προτείνεται οι αλλαγές να ισχύσουν άμεσα από 1η Ιουλίου με στόχο την άντληση εσόδων 1% ΑΕΠ αντί για 0,741% που πρότεινε η Αθήνα, σε ετήσια βάση.

Οι δανειστές λένε “όχι” στο να υπαχθούν τα βασικά τρόφιμα και η εστίαση στον συντελεστή 13%, και δέχονται μόνο την υπαγωγή των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο θα πάνε στον υψηλό συντελεστή 23%. Στο 13% φαίνεται πως παραμένουν η ενέργεια, το νερό, ενώ τα ξενοδοχεία θα ανέβουν στον μεσαίο συντελεστή από 6,5% που είναι σήμερα.

Αναφορικά με τον χαμηλό συντελεστή 6% οι πιστωτές δέχονται να υπαχθούν εκεί τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα, όχι όμως οι ιατρικές προμήθειες. Επίσης προβλέπουν στην πρότασή τους την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά και απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές στους μόνιμους κατοίκους των νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

Οι δανειστές αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για 100% προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις. Επίσης ζητούν να μπει τέλος στον διαφορετικό τρόπο φορολόγησης των αγροτών και στην εξαίρεσή τους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Στην πρόταση των θεσμών στην ελληνική αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται η αξίωση για μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ – έναντι 200 εκατ. ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και προμήθειες.

Επίσης διαφοροποιούν το ελληνικό αίτημα για αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 3% και ζητούν αύξηση κατά 2% δηλαδή από το 26% στο 28%. Λένε επίσης “όχι” στην επιβολή φόρου 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.

Οι δανειστές ζητούν πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010, ο οποίος προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015 με σταδιακή μείωσή τους. Επίσης καλούν για την εφαρμογή ή αντικατάσταση των όρων βιωσιμότητας για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Επιμένουν επίσης στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/7/2015 και ζητούν σύνταξη στα 67 για όλους ή στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης.

Από τις αλλαγές θα εξαιρούνται μόνον τα δύσκολα επαγγέλματα και οι μητέρες παιδιών ΑΜΕΑ. Για το ΕΚΑΣ οι θεσμοί ζητούν κατηγορηματικά της κατάργησή του έως τα τέλη του 2017 απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για αντικατάστασή του.

Επίσης ζητούν “πάγωμα” του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αναφορικά με τις εργοδοτικές εισφορές οι δανειστές λένε “όχι” στην ελληνική πρόταση όπως και για την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 3% στο 3,5%.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ