Οικολόγοι Πράσινοι για «Καλλικράτη» και αυτοδιοίκηση

Τις θέσεις τους για τον «Καλλικράτη» και την αυτοδιοίκηση παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Κώστας Διάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι λένε:

– «Ναι» στην αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, χωρίς τις μέχρι τώρα παθογένειες νομαρχιών και δήμων.

– «Όχι» στις αναγκαστικές συνενώσεις των δήμων δίχως όρους και προϋποθέσεις.

– «Ναι» στην εκλογή δημάρχου & περιφερειάρχη από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Επίσης χαρακτήρισαν επικίνδυνες τις εκλογικές ρυθμίσεις που οδηγούν σε μια αυτοδιοίκηση που προορίζεται, όπως τόνισαν, αποκλειστικά για τα δύο κόμματα εξουσίας.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, η αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας αποτελεί αυτονόητο βήμα, που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Επιδιώκουν περιφέρειες με σαφείς και ισχυρές αρμοδιότητες, με τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της αυτοδιοίκησης και με νέα εργαλεία δημοκρατίας. Όμως, ο νέος θεσμός μοιάζει μάλλον με «διευρυμένες νομαρχίες», ενώ ο εναγκαλισμός της κεντρικής εξουσίας διατηρείται μέσω των 7 Γενικών διοικήσεων και της ασάφειας στις αρμοδιότητες. Απουσιάζει επίσης η προσαρμογή της κεντρικής διοίκησης σ’ ένα νέο, επιτελικό ρόλο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για το εκλογικό σύστημα. Αν οι ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» συνδυαστούν με όσα ισχύουν ήδη, ανεξάρτητοι συνδυασμοί ουσιαστικά θα αποκλείονται από τις εκλογές, ενώ στα περιφερειακά συμβούλια και στους περισσότερους δήμους θα μπορούν να εκλεγούν σχεδόν μόνο εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αύριο Πέμπτη θα έχουν συνάντηση με το Δ.Σ. της Ε.Ν.Α.Ε., ενώ εκκρεμούν συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και την ΚΕΔΚΕ.
Θα υπάρξουν επίσης επαφές με όλα τα κόμματα, όπου, όπως ανακοίνωσαν θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εκλογικών ρυθμίσεων.

Σε ερωτήσεις, σχετικά με τις επιλογές τους ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, διευκρίνισαν ότι δίνουν προτεραιότητα σε ανεξάρτητα σχήματα με πράσινες προτάσεις, αποκλείουν κεντρική προνομιακή σχέση με άλλο κόμμα και είναι ανοικτοί σε τοπικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!