οι-top-εμφύλιοι-στη-βόρεια-ελλάδα-307243
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 04.10.2010 | 11:51

Οι top εμφύλιοι στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτός από τη δραστική μείωση του αριθμού των δήμων ο «Καλλικράτης» περιόρισε σημαντικά και τους λεγόμενους «αντάρτες», τους υποψήφιους οι οποίοι κατέρχονται στις εκλογές χωρίς ή και κόντρα στη βούληση του κόμματος στο οποίο ανήκουν. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτές τις εκλογές δεν λείπουν οι σφοδροί εμφύλιοι, οι οποίοι εκτυλίσσονται κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών.

Η νέα διοικητική αρχιτεκτονική δυσχέρανε σε σημαντικό βαθμό τη συγκρότηση «αντάρτικων» ψηφοδελτίων. Ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν το μπόι τους απέναντι στα κόμματα, χρίζοντας υποψήφιους οι οποίοι -αν και το επιδίωξαν οι περισσότεροι- δεν κατόρθωσαν να λάβουν το πολυπόθητο χρίσμα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για εν ενεργεία δημάρχους, των οποίων ο δημαρχιακός θώκος καταργείται, αλλά εκείνοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν τα κεκτημένα, έστω και χωρίς κομματική στήριξη. Όπως πάντως παραδέχονται κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες έπαψαν πλέον να θεωρούνται εγκλήματα καθοσιώσεως, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα μιλούν για στήριξη και όχι για χρίσμα, ενώ περίπου στο 1/3 των δήμων απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Παρ’ όλα αυτά οι εμφύλιες συρράξεις δεν αποφεύχθηκαν. Οι περισσότερες έχουν «γαλάζιο» χρώμα, καθώς παραδοσιακά τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια εκκολάπτονται συνήθως στους κόλπους του εκάστοτε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως κύριες αιτίες, σύμφωνα με έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος της ΝΔ, θεωρούνται «κάποιες ατυχείς επιλογές υποψηφίων εκ μέρους της Ρηγίλλης αλλά και η μωροφιλοδοξία ορισμένων, οι οποίοι δεν λένε να συνειδητοποιήσουν ότι έκλεισε ο κύκλος τους».

Οι «γαλάζιες» συρράξεις

«Γαλάζιους» εμφύλιους έχουμε σε τουλάχιστον επτά πρωτεύουσες νομών της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων στις τέσσερις η ΝΔ είχε δήμαρχο, αλλά το χρίσμα δόθηκε σε άλλο στέλεχος. Στον Πολύγυρο το ΟΚ της Ρηγίλλης πήρε ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος θα έχει απέναντί του το δήμαρχο Θωμά Καπλάνη. Παρόμοιο φαινόμενο υπάρχει και στην Καστοριά, όπου το χρίσμα πήρε ο νομάρχης Κώστας Λιάντσης και κατεβαίνει και ο δήμαρχος Γιάννης Τσαμίσης, ενώ μάλλον θα υπάρξει και τρίτο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Μανώλη Χατζησυμεωνίδη.

Στη Δράμα συνέβη το αντίστροφο. Εκεί το χρίσμα δόθηκε στο δήμαρχο Θωμά Μαργαρίτη, αλλά κατεβαίνει υποψήφιος και ο νομάρχης Κώστας Ευμοιρίδης. Στην Καβάλα το χρίσμα πήρε ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής, γεγονός που ενόχλησε τον πρώην δήμαρχο Στάθη Ερυφιλλίδη, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Κι εκεί ενδέχεται να υπάρξει και τρίτος «γαλάζιος» συνδυασμός με επικεφαλής τον Νίκο Ξανθόπουλο.

Διπλή υποψηφιότητα υπάρχει στη Βέροια με τους Λάζαρο Τσαβδαρίδη, πρώην δήμαρχο που έχει το χρίσμα, και Χρήστο Τσιούντα, δήμαρχο Δοβρά, αλλά και στις Σέρρες, όπου απέναντι στον επίσημο υποψήφιο Θόδωρο Μηλίδη κατεβαίνει ο Στάθης Πανταζής.

Οι «πράσινες» κόντρες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο Κιλκίς ο δήμαρχος Τάκης Τερζίδης, ο οποίος έχει το χρίσμα, θα βρει απέναντί του τον πρώην βουλευτή αλλά και φίλο του έως πρότινος Νίκο Αφεντουλίδη. Στη Φλώρινα η επίσημη στήριξη δόθηκε στην υποψήφια και το 2006 Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, αλλά κατεβαίνει και ο δήμαρχος Περάσματος Αιμίλιος Ασπρίδης. Στις Σέρρες το χρίσμα πήρε ο νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης, αλλά κατεβαίνει και ο Πέτρος Αγγελίδης, υποψήφιος το 2006.

Διπλές υποψηφιότητες υπάρχουν στην Καστοριά με τους Κώστα Κοντόπουλο και Παναγιώτη Παπαδιαμαντόπουλο, με το ΠΑΣΟΚ να τηρεί στάση ουδετερότητας, και στη Νάουσα, όπου απέναντι στο δήμαρχο Αναστάσιο Καραμπαρτζό κατεβαίνει η Ίλια Ιωσηφίδου. Στην Αλεξανδρούπολη απέναντι στον επίσημο υποψήφιο Μιχάλη Κογιομτζή κατεβαίνει ο νυν δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, όπου ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα έχει αντίπαλό του τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Πάχτα.

Οι «αντάρτες» της Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, πάνω που η ΝΔ φάνηκε να καθαρίζει το παιχνίδι με την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σάκη Τζακόπουλου, εμφανίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο Μάκης Στεργίου. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ ανατολικού τομέα έπειτα από παρασκηνιακή συνεννόηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη κατεβαίνει υποψήφιος με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, ευελπιστώντας να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των «ορφανών» του Παπαγεωργόπουλου, τους οποίους άφησε εκτός ο Κ. Γκιουλέκας. Στη ΝΔ πάντως δεν ανησυχούν, καθώς θεωρούν περιορισμένης δυναμικότητας την υποψηφιότητα Στεργίου.

Αντιθέτως σοβαρές ενδοπαραταξιακές διενέξεις υπάρχουν σε αρκετούς περιφερειακούς δήμους.

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου το χρίσμα δόθηκε στο δήμαρχο Ευόσμου Δημήτρη Χατζηβρέττα. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ρηγίλλης ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης κατεβαίνει στις εκλογές, όπως και ο Πέτρος Σούλας, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Ευόσμου.
 
Πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΝΔ και στην Καλαμαριά, όπου αποφάσισε να μη δώσει χρίσμα. Εκεί κατεβαίνει ο Χάρρυ Κλυνν, επίσημος υποψήφιος το 2006, με τον οποίο συντάσσεται σχεδόν το σύνολο της «γαλάζιας» δημοτικής ομάδας. Υποψήφιος όμως είναι και ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Χαραλαμπίδης, τον οποίο υποστηρίζουν ανεπισήμως κορυφαία κομματικά στελέχη (Βαρτζόπουλος κ.ά.). Κινήσεις για τη συγκρότηση συνδυασμού κάνει τις τελευταίες ημέρες και ο πολιτευτής Παναγιώτης Κοκκόρης.

«Γαλάζιος» εμφύλιος υπάρχει και στο Ωραιόκαστρο, όπου τρεις εν ενεργεία δήμαρχοι, οι Νίκος Μπάτος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης Μυγδονίας και Δημήτρης Σαραμάντος Καλλιθέας, διεκδικούν την επανεκλογή τους, με τη ΝΔ να τηρεί στάση ουδετερότητας. Στο Λαγκαδά ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης έχει το χρίσμα, όμως βρίσκει απέναντί του τον Γιάννη Αναστασιάδη, που ήταν στέλεχος της παράταξής του, ενώ υποψήφιος δηλώνει και ο δήμαρχος Καλλινδοίων Σταύρος Καμαρούδης.

Στο Λαγκαδά έχουμε και «πράσινο» εμφύλιο, καθώς ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης, θα βρει αντιμέτωπο τον πρώην βουλευτή Γιώργο Ρόκκο. Διπλή εμφύλια σύρραξη υπάρχει και στη Χαλκηδόνα. Εκεί το «γαλάζιο» χρίσμα έχει ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Άρης Αραμπατζής, αλλά κατεβαίνει και ο Παναγιώτης Δαϊκούδης, τον οποίο υποστηρίζει ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος. Στο ΠΑΣΟΚ το χρίσμα δόθηκε στον Μαυρουδή Μηντσιούδη (το είχε πάρει και το 2006 αλλά δεν κατέβηκε καν στις εκλογές) και κατόπιν αυτού ο δήμαρχος Κουφαλίων, επίσης ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπελίδης απεσύρθη, καταθέτοντας μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας την κομματική του ταυτότητα.

«Πράσινο» εμφύλιο μέχουμε και στο δήμο Δέλτα, όπου απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, το δήμαρχο Εχεδώρου Σπύρο Σταματάκη, κατεβαίνει ο δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης. Το ρεκόρ «πράσινων» υποψηφιοτήτων καταγράφεται στο δήμο Παύλου Μελά, στον οποίο κατεβαίνουν δύο εν ενεργεία δήμαρχοι, οι Κώστας Θεοδωρίδης της Πολίχνης και Σάββας Σερασίδης της Σταυρούπολης, και ένας τέως, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος της Σταυρούπολης, με το ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει να πάρει θέση.

πηγή εφημ. Μακεδονία