οι-τέσσερις-πυλώνες-της-διοικητικής-μ-190938
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 03.12.2014 | 19:44

Οι τέσσερις πυλώνες της διοικητικής μεταρρύθμισης όπως παρουσιάστηκαν από τον Κ.Μητσοτάκη στη Ρώμη

Με τη διαπίστωση ότι ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στη Ρώμη, η Άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδος των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο είναι «χτισμένο» σε τέσσερις πυλώνες υποστηριζόμενο από σύγχρονα εργαλεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες.

Οι βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι:

– Η αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών

– Ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών

– Η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

– Η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

«Στόχος μας είναι η μετάβαση από μια μεγάλη, αλλά αδύναμη κρατική δομή, σε ένα κράτος δίκαιο και αξιοκρατικό με διοικητική αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, με συνεχή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», επισήμανε επιπλέον ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης και του ΥΔΜΗΔ είναι «εθνική ατζέντα», ενώ τόνισε με έμφαση ότι «οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με τεράστιο ταλέντο, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Πλέον συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και που αξίζει στην κοινωνία μας».

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς από το ΑΠΕ –ΜΠΕ για τα αποτελέσματα που προέκυψαν, τόνισε:

«Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι μια τέτοια συνάντηση υπουργών οι οποίοι ασχολούνται με θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, γίνεται για πρώτη φορά από το 2007.

Αυτό δείχνει ότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν υπάρχει ακόμη ένας οργανωμένος διάλογος για κοινές προκλήσεις.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ζητήματα όπως: το χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιας διοίκησης και πολιτών, η καθοριστική επίδραση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο με τον οποίο η δημόσια διοίκηση παρέχει υπηρεσίες, καθώς και η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εποχές δημοσιονομικής συρρίκνωσης, που σε μεγάλο βαθμό είναι κοινές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης των χωρών – μελών της Ε.Ε., είναι τα εξής:

– Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις στρατηγικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Βασικός στόχος παραμένει η μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, καθώς και η συνεργασία με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την παροχή ευκολότερης πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες

– Πρόκληση – «κλειδί» για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα είναι οι τρόποι εφαρμογής της καινοτομίας και της ανάπτυξης των νέων δυνατοτήτων στις μεταρρυθμίσεις

– Η ανταλλαγή εμπειριών και κοινών δράσεων σε επίπεδο Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών συμβάλλοντας σε πιο αποτελεσματικές και ανθεκτικές δημόσιες διοικήσεις των χωρών – μελών της Ε.Ε.

– Ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης των χωρών της Ε.Ε.

– Η συνεργασία των χωρών – μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ενισχυθεί με καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων μονάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμπλέκονται σε τομείς πολιτικής που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και με την εξάλειψη των διαφόρων υφιστάμενες επιτροπές και δίκτυα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ιταλίδα ομόλογό του Μαρία Άννα Μαντία, με την οποία συζήτησε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, που προωθούν οι δυο Κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στην Ιταλίδα ομόλογό του τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση στην αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και στις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014 – 2016,που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.