Οι συντάξεις σε αριθμούς- όλη η έκθεση του υπουργείου Εργασίας

Τον αναλυτικό χάρτη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας μέσω της έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», η οποία αποτυπώνει την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών για το μήνα Νοέμβριο του 2013.

Στα 2.687.227 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας μας με μέσο εισόδημα για τις συντάξεις γήρατος τα 987,80 ευρώ. Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως δύο συνταξιούχοι λαμβάνουν δέκα συντάξεις το μήνα, τέσσερις συνταξιούχοι εννέα συντάξεις και 26 συνταξιούχοι οχτώ συντάξεις. Πιο χαμηλά στον πίνακα βρίσκονται οι 304.825 συνταξιούχοι που λαμβάνουν τρεις συντάξεις, οι 923.161 που λαμβάνουν δύο συντάξεις και οι 1.394.221 συνταξιούχοι που λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη.

 Με αφορμή την ανακοίνωση της έκθεσης,ο υπουργός Εργα­σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους και τις διασταυρώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αριθμός των συντάξεων χωρίς ένδειξη κατηγορίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0.05%. Μιλάμε ουσιαστικά για την απόλυτη χαρτογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» που γεννήθηκε 1η Ιουνίου 2013, αποτέλεσε μια ουσιαστική μεταρρυθ­μιστική τομή, που με τα λεπτομερή στοιχεία της, φώτισε κάθε πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλες και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Προχωράμε με ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο, μέσα από το οποίο πετυχαίνουμε τη θωράκιση και τη θεμελίωση ενός ολοκληρωμένου ασφαλιστικού συστήματος κλείνοντας και τις τελευταίες «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής.

Από την 1 Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και των Ταμείων Πρόνοιας.

Συνεπώς και στις περιπτώσεις αυτές θα ισχύουν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες ελεγκτικές διαδικασίες και τα συνακόλουθα μέτρα που αφορούν τις εισφο­ρές της κύριας ασφάλισης.

Θεσπίζουμε τον ηλεκτρονικό υποχρεωτικό μηνιαίο διασταυρωτικό έλεγχο μέσω της ΑΠΔ μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών και αναζητάμε τη διαφορά μέσω μηνιαίων βεβαιώσεων οφειλών.

Ανακοινώσαμε και πλέον αρχίζει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά η μη δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ σε όσους οφείλουν μέχρι την αποπληρωμή των διαφορών που προκύπτουν από τον ανωτέρω διασταυρωτικό έλεγχο.

Ταυτόχρονα προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των ΦΚΑ με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Δημιουργήσαμε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο), όπου εντάσσονται οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων, βελτιώνοντας αποτελεσματικά την είσπραξη αυτών των οφειλών.

Με τις πρόσθετες αυτές συνεκτικές δράσεις επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση σημαντικότατων πόρων-εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ-, βελτιώνεται η εισπραξιμότητα των φορέων, αποκαθίσταται η ταμειακή ισορροπία του συστήματος και αναμφίβολα η συνολική εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος αλλάζει.»

Δείτε την έκθεση του υπουργείου Εργασίας εδώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!