Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα

Σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, αντί των 48 μηνιαίων δόσεων που ισχύει σήμερα, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων να πληρώνουν το ειδικό πρόστιμο για την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και την τακτοποίησή τους.

Με βάση τη ρύθμιση που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, οι αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από το 1975 θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, με την καταβολή εφάπαξ παραβόλου 500 ευρώ.

Με αντίστοιχο πρόστιμο θα εξαιρούνται και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, που έχουν προβεί σε μικρές παραβάσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό τους.

Οι αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1983 εξαιρούνται επίσης οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 15% του ειδικού προστίμου.

Οριστική εξαίρεση προβλέπεται και για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης όπως ισχύουν με τον παρόντα νόμο πληρώνοντας το ειδικό πρόστιμο.

Προβλέπονται επίσης εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: έκπτωση 85% του προστίμου για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, έκπτωση 80% για πολυτέκνους, έκπτωση 80% για πολίτες με 67% και ατομικό εισόδημα εως 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εως 12.000 ευρώ και έκπτωση 70% για τρίτεκνους με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!