Οι όροι για τους πλειστηριασμούς

Υπό αυστηρούς όρους θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία στο πλαίσιο του προσανατολισμού της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καταργώντας το προστατευτικό δίχτυ που ισχύει σήμερα με το οποίο τίθετο στο απυρόβλητο το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη για οφειλές προς τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 με 220.000 ευρώ για άγαμο και τις 280.000 για τετραμελή οικογένεια, και ο οφειλέτης να μην έχει στην κατοχή του άλλο ακίνητο, ενώ θα συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά το δάνειό του με βάση το μοντέλο για τις “αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης”.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέβασε δύο προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που θα οδηγήσουν στη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με σκοπό την προστασία των μικρομεσαίων νοικοκυριών που έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 220.000 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι 280.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες. Η μία αφορά τη μείωση των σημερινών ορίων 300.000 έως 450.000 ευρώ για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η δεύτερη έχει να κάνει με την κατάργηση της διάταξης που προστάτευε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία για οφειλές στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης κρίνει τις ρυθμίσεις “δίκαιες” καθώς έχουν “στόχο τους μπαταχτσήδες αλλά και την προστασία όσων είναι σε ανάγκη”.

Πιο αναλυτικά:
1. καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.

2. Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Έτσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΤΡΟΙΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!