Οι φθινοπωρινές αγωνίες της κυβέρνησης

Η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση των εσόδων από την είσπραξη φόρων είναι τα μέτωπα στα οποία κυρίως θα κριθούν οι κυβερνητικές επιδόσεις από την Τρόικα το φθινόπωρο. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι στα τρία αυτά πεδία, τότε εκτιμάται ότι το οικονομικό επιτελείο θα έχει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα ώστε να ζητήσει κατανόηση και διαλλακτικότητα από τους πιστωτές σε ό,τι αφορά ζητήματα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το θέμα της άρσης ή της παράτασης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (η ισχύς της οποίας εκπνέει το Δεκέμβριο). Συναφές είναι και το ζήτημα του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, αφού η εξίσωσή του με το φόρο του πετρελαίου κίνησης δεν απέδωσε δημοσιονομικά ενώ είχε και βαριές κοινωνικές επιπτώσεις.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους για να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με συνεργάτες τους, πρόθεση είναι να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή συνέπεια στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από ελληνικής πλευράς αλλά ταυτόχρονα να αλλάξει το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Τρόικα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έκρηξη της ύφεσης πέραν των αρχικών τους προβλέψεων και να αποδεχθούν την ανάγκη να ληφθούν, επιτέλους, δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, επομένως για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Το βέβαιο είναι ότι μετά τα μπάνια του λαού θα ξεκινήσει μια περίοδος έντονης αβεβαιότητας: Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή (για το μεσοπρόθεσμο ως το 2017, για τον προϋπολογισμό του 2014, ενεδεχομένως για τους πλειστηριασμούς) και κοινωνικές εντάσεις στο βαθμό που θα εκδηλωθούν στο χώρο της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης (κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας). Και στο βάθος ο φόβος της «παράφρονος» μεταβλητής για τη σταθερότητα του συστήματος όπως ξαναζωντάνεψε μετά το θανάσιμο άλμα του 19χρονου από το τρόλει και το μπλακάουτ στη Σαντορίνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση