οι-απειθαρχοι-τησ-εφεδρειασ-292355
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.12.2011 | 18:20

ΟΙ «ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ» ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ

Υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, λιμενικά ταμεία, αλλά και μητροπόλεις φιγουράρουν στη λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δημόσιους φορείς που δεν έχουν στείλει στοιχεία για την εργασιακή εφεδρεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, παρότι τα στοιχεία σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο Ρέππα θα έπρεπε να είχαν σταλεί αρχικά μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και μετά την παράταση με εγκύκλιο της γενικής γραμματέα Ευσταθίας Μπεργελέ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, χθες τα μεσάνυχτα στη λίστα της εφεδρείας του υπουργείου είχαν καταχωρηθεί μόλις 4.929 μόνιμοι υπάλληλοι επί συνόλου 20.000 (16.000 μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και 4.000 που συνταξιοδοτούνται άμεσα, καθώς έχουν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και το ηλικιακό όριο).

Από τους 4.929 υπαλλήλους που αποχώρησαν οι 1.134 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 537 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 2.659 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 599 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ενώ οι 1.917 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.170 από τα ΝΠΔΔ, οι 288 από τα δικαστήρια, οι 189 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 430 από τις περιφέρειες, οι 763 από τους δήμους, οι 133 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 39 από τις ανεξάρτητες Αρχές.

Η εφεδρεία παίρνει… σύνταξη

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη συμφωνία που είχε γίνει με την τρόικα, η οποία έρχεται την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, για αποχώρηση 30.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011, κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν ανέφικτο.

Και αυτό, διότι από τους 4.929 που αποχωρούν οι 9 στους 10 είναι… νόμιμοι (4.414 υπάλληλοι), δηλαδή έχουν συμπληρώσει κανονικά τα συντάξιμα χρόνια (561) και μάλιστα οι περισσότεροι (3.853) κατέθεσαν και τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για εφεδρεία, μισθολόγιο, συντάξεις. Με λίγα λόγια, από τους 4.929 μόνον οι 515 υπάλληλοι εντάσσονται στη -λεγόμενη- προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.

Οι πρώτοι της λίστας

Πρώτοι στη λίστα των «απείθαρχων» της εφεδρείας βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών (Διευθύνσεις Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων), Υγείας (Κεντρική Υπηρεσία) και Εθνικής Άμυνας (τα Γενικά Επιτελεία), μεγάλο τμήμα των νοσοκομείων, λιμενικών ταμείων και μητροπόλεων καθώς και οι περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Όσον αφορά στους δήμους, μεταξύ αυτών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία είναι οι: Αθηναίων, Πειραιά, Αγίας Βάρβαρας, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλεξανδρούπολης, Αλιάρτου, Αμαρουσίου, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αχαρνών (Μενίδι), Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γορτυνίας, Διονύσου, Δελφών, Ελευσίνας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Θέρμης, Καισαριανής, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κερκύρας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Κω, Λαμιέων, Λέσβου, Μαρκόπουλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νέας Ιωνίας, Ορεστιάδος, Παπάγου-Χολαργού, Πάρου, Πετρούπολης, Ραφήνας-Πικερμίου, Χαλανδρίου, Χαλκιδέων…

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν στην aftodioikisi.gr ότι ο μεγάλος όγκος των μη εγγεγραμμένων “εφέδρων” προέρχεται κυρίως από τα υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Αθηναίων και Πειραιά αλλά και από ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ