ο-μητσοτάκης-υμνεί-τον-πάγκαλο-η-λίστα-228928
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 28.02.2014 | 01:27

Ο Μητσοτάκης υμνεί τον Πάγκαλο: Η λίστα του μας οδήγησε στο «λουκέτο» των 23 φορέων

Στην παραδοχή ότι χρησιμοποίησε την περίφημη  «λίστα Πάγκαλου» για την κατάργηση των 23 νομικών προσώπων προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης το βράδυ της Πέμπτης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε έντονη αντιπαράθεση με την εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία του επεσήμανε πως βάσει υφιστάμενου νόμου (4024/2011), πριν από οποιαδήποτε κατάργηση «έστω και μιας οργανικής θέσης πρέπει να έχει προηγηθεί αξιοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση του αντιστοίχου φορέα».  Μάλιστα, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, υπενθύμισε πως ο υπουργός είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει εκθέσεις αξιολόγησης των υπό κατάργηση δομών στην Ολομέλεια, και θεώρησε περίεργη την μη κατάθεσή τους έγκαιρα στην Επιτροπή. «Τα σχετικά τεκμήρια, δεν ήταν παρά μια οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων και καταργήσεων 100 φορέων του Δημοσίου, που είχε παραγγείλει ως υπουργός σε ιδιωτική εταιρεία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη και όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης απάντησε καταφατικά πρόσθεσε: «Η δήθεν αξιολόγηση, περιέχεται σε μόλις μια σελίδα Α4, χωρίς ποσοτική ανάλυση και αριθμητικούς δείκτες. Πρόκειται για συμπεράσματα «προκάτ» και παρουσιάσεις σεναρίων…Ίσως ο κ. υπουργός δεν ήθελε να αναφέρει το όνομα του κ. Πάγκαλου, όπου οι ισχυρισμοί του θα έχαναν ενδεχομένως, κάθε αξιοπιστία αμέσως», τόνισε.

«Ο νόμος 4024, ήταν απαραίτητος προκειμένου να γίνουν οριζόντιες αξιολογήσεις δομών. Εάν δεν σας αρέσουν οι αξιολογήσεις, είναι δικό σας πρόβλημα. Αξιολογήσεις υπάρχουν!” απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η φράση αυτή εξόργισε  τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. η οποία αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χωρίς ΟΑΕΔ η απόλυση των 220 εργαζομένων

Παράλληλα με αλλαγή που κατέθεσε ο υπουργός στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων εργασίας των 220 υπαλλήλων από τα 23 νομικά πρόσωπα που καταργούνται. Σύμφωνα με τη διατύπωση «οι συμβάσεις εργασίας λύονται αυτοδικαίως  χωρίς να απαιτείται δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση, ή άλλη διατύπωση». Το γεγονός, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκη Μητρόπουλο «στερεί από τον υπάλληλοι τη δυνατότητα να πηγαίνει στον ΟΑΕΔ, να παίρνει το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Εδώ τον σφάζει», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Ενστάσεις από Παπακώστα, ΠΑΣΟΚ

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν ενστάσεις από  τη βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα (επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -3354/2013-, που αξιώνει “ενδελεχή μελέτη” πριν την κατάργηση φορέα) για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Δημόσιο θα στερηθεί την ακριβή εικόνα των εσόδων που προέρχονται από τις διελεύσεις στα διόδια». Απαντώντας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, πως το κράτος καλύπτει πλήρως τις δραστηριότητές του – και επικαλέστηκε και έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, δυσμενή για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ενστάσεις όμως διατυπώθηκαν και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή Γιώργο Ντόλιο να να επιφυλάσετε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού – έναν φορέα που διαχειρίζεται κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την διατήρηση του οποίου έχουν ζητήσει επίσημα και οι κοινωνικοί εταίροι. Παράλληλα ο κ. Ντόλιος πρότεινε αναδιατύπωση του άρθρου για τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων στο Δημόσιο, εκτιμώντας πως «θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου σε σειρά υπουργείων»,  ενώ σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης με τα προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας, διέκρινε και την έγερση ζητημάτων συμβατότητάς του με το Σύνταγμα.

«Στην Ολομέλεια θα φέρουμε αναδιατύπωση της διάταξης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, ώστε να κατοχυρωθεί ο ρόλος του ΑΣΕΠ ως ο απόλυτος εγγυητής της διαδικασίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προβάλλετε το ΑΣΕΠ πονηρά, γιατί ξέρετε ότι είναι ένας θεσμός που χαίρει απόλυτης εκτίμησης και εμπιστοσύνης στον κόσμο, ενώ τα κριτήρια για τον επανέλεγχο τα ορίζετε εσείς»,  κατηγόρησε τον υπουργό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

Οι αλλαγές Μητσοτάκη

Με αλλαγές που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης:

-προωθείται η εκκαθάριση της εταιρείας “Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας” (ΕΑΧΑ),

-εξασφαλίζεται η καταβολή του εφάπαξ στους τακτικούς υπαλλήλους του καταργούμενου Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, και

-δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν υπηρετήσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής τους σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, να μεταταγούν ή να αποσπαστούν εντός της ίδιας.