Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για το «Εθνικό Ληξιαρχείο»

Οι ληξίαρχοι της χώρας από το 1999 έχουν υποχρεωθεί με νόμο να ενημερώνουν κάθε μήνα τους ασφαλιστικούς φορείς για τις περιπτώσεις θανάτων των ασφαλισμένων τους, αποστέλλοντας τους άμεσα αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων θανάτου. Τα παραπάνω υπενθυμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών σχετικών με το Πρόγραμμα «Αριάδνη» που προβλέπει ότι κάθε ληξιαρχική πράξη θα πρέπει να δηλώνεται στον συμβολαιογράφο και από εκεί θα ενημερώνονται στη συνέχεια και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τη χρησιμότητα του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Βούτσης, Σοφία Σακοράφα καλώντας την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα το «Εθνικό Ληξιαρχείο» που θα διευκόλυνε τις διαδικασίες καταγραφής των ληξιαρχικών μεταβολών και για τους λόγους που ανακοινώθηκε η «ΑΡΙΑΔΝΗ» που θα προσθέσει οικονομικό βάρος στους πολίτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί το έργο του «Εθνικού Ληξιαρχείου», προϋπολογισμού 44.860.000 ευρώ, κύριος του οποίου είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Το έργο αυτό έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία υποδομής Εθνικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο, όλες οι ληξιαρχικές πράξεις των τοπικών ληξιαρχείων της χώρας, με στόχο, πέραν της ταχείας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης του πολίτη, κυρίως τη διαλειτουργικότητα της Κεντρικής Βάσης του Εθνικού Ληξιαρχείου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Αθανασίου ενημερώνει επίσης ότι για το έργο του «Εθνικού Ληξιαρχείου» έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί των υποέργων και έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής και αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών εντός των επόμενων ημερών. Η διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 28 μήνες από την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι η Eurostat επεξεργάζεται σχέδιο Δημογραφικού Κανονισμού, για την εναρμόνιση των στατιστικών στοιχείων των χωρών της ΕΕ, που αφορούν στις γεννήσεις, στους γάμους και στους θανάτους. Προς την κατεύθυνση αυτή, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών συνεργάζονται με την ΕΛΣΤΑΤ για την αναθεώρηση των Δηλώσεων Γεννήσεων-Γάμων και Ιατρικών πιστοποιητικών θανάτου καθώς και των Δελτίων Γάμων-Γεννήσεων-Θανάτων που συμπληρώνονται από τα Ληξιαρχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!