Ν/σ για το προσφυγικό: Ενισχύονται δήμοι και περιφέρειες για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες

Ενίσχυση των φορέων της Τ.Α., προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτης χώρας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

  • Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών. Συγκεκριμένα, προχωράει η σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών, ενώ η Γ.Γ. Πληθυσμού μετονομάζεται σε Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  • Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
  • Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
  • Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
  • Επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών), καθώς θα πρέπει να ολοκληρώνεται (σε α’ και β’ βαθμό) εντός χρονικού διαστήματος το οποίο, θα ορίζεται σαφώς, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 ημερολογιακές ημέρες.
  • Τα ζητήματα προσωπικού (η προκήρυξη διαγωνισμών για την κάλυψη των ελλείψεων) τίθενται στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών

Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». Απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

  • Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.
  • Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
  • Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!