ν-σ-για-κουπόνια-η-ένσταση-αντισυνταγμ-308573
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.07.2010 | 21:26

Ν/Σ για κουπόνια: Η ένσταση αντισυνταγματικότητας φέρνει αλλαγές

Με τη δέσμευση του ΥΠΕΣ, Γ. Ραγκούση, να επιφέρει «αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του», ξεκίνησε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής», η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές – και τον έλεγχό τους.

Αφορμή αποτέλεσε η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του ν/σ εκ μέρους του ΚΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, η οποία αφορά στις προβλέψεις των άρθρων 72 και 29 του Συντάγματος ότι «οι νόμοι που διέπουν τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών για την τοπική αυτοδιοίκηση, συζητούνται μονάχα στην Ολομέλεια».

Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «το ν/σ αναφέρεται σε εκλογικές δαπάνες συνδυασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερες θεσμικές οντότητες. Το Σύνταγμα, πουθενά δεν απαγορεύει την συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους συνδυασμούς στα Θερινά Τμήματα της Βουλής – και για αυτό η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις συνταγματικότητας».

Χείρα βοηθείας έτεινε στην κυβέρνηση η ΝΔ, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, Κώστα Μαρκόπουλο, να χαρακτηρίζει την εισαγωγή του νομοσχεδίου προς συζήτηση «Οριακά συνταγματική».

«Να το αποσύρετε και να το ξαναφέρετε με τα χέρια κάτω και το κεφάλι επάνω»,
σημείωσε ο βουλευτής ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει συζητήσεις που παραβιάζουν ωμά και κυνικά το Σύνταγμα».

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Α. Πλεύρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό, αφού ο υποψήφιος αποτελεί μέρος του συνδυασμού και ο συνδυασμός τον φορέα έκφρασης του υποψηφίου». Ο ίδιος κατηγόρησε και το Επιστημονικό Συμβούλιο ότι δεν εκτέλεσε σωστά τα καθήκοντα του. Ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι « η αμηχανία της κυβέρνησης είναι τόση που ακόμα και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ενώ ο υπουργός απολογήθηκε λέγοντας ότι θα κάνει αλλαγές παραδεχόμενος ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», κατέληξε.

Σε παρόμοιο κλίμα και η τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμανατίδου, η οποία σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει σπάσει ρεκόρ αντισυνταγματικότητας και δεν μας δίνει εξηγήσεις. Όταν οι πολίτες ασκούν τα δικαιώματα τους, όπως οι οδηγοί των φορτηγών, εσείς τους λέτε ότι είναι άνομοι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να υπάρχουν. Είναι απαράδεκτο και ούτε εσείς υπουργέ ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν απαντήσατε στο ζήτημα».

Η κ. Αμανατίδου έθεσε και ζήτημα αντισυνταγματικότητας σχετικά με την προστασία της μυστικότητας της ψήφου. Δικαίωμα που επίσης προστατεύεται από το Σύνταγμα

Το θέμα λύθηκε μέσω του προεδρεύοντος Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, και στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τοποθετήθηκαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.

Για να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τη συζήτηση του ν/σ για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, κάντε κλικ εδώ:
http://www.aftodioikisi.gr/content/7613