ΡΟΗ
προηγ επομ

Νίμιτς: Χωρίς συμφωνία στο όνομα, στις Βρυξέλλες οι νέες συζητήσεις

Χωρίς οριστική συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά με απόφαση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε ο σχεδόν διήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες. Σημείωσε πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

«Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη έλαβαν χώρα στον απόηχο των αποστάσεων που έλαβε η Αθήνα από την πρόταση των Σκοπίων για «Μακεδονία της Δημοκρατίας του ίλιντεν».

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως θέλει επιστροφή της διαπραγμάτευσης στις προτάσεις για το όνομα που είχε καταθέσει πριν τρεις μήνες ο κ. Νίμιτς. Εξ αυτών  το ενδιαφέρον περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Ο κ. Νίμιτς δεν ανέφερε εάν έθεσε στο τραπέζι κάποιο νέο όνομα και γενικότερα απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ονοματολογικό.

Ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την βελγική πρωτεύουσα ώστε να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το πρόγραμμα επαφών του με τον κ. Ντιμιτρόφ.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΝΟΜΑ, ΝΙΜΙΤΣ