γγ-πρόνοιας-εθνικός-συντονιστής-στ-267556
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.02.2013 | 13:55

ΓΓ Πρόνοιας: «Εθνικός συντονιστής» στο σχέδιο προστασίας των άστεγων

Το συντονισμό και την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης για τους άστεγους ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας σε συνέχεια της εγκυκλίου που απέστειλε έγκαιρα (από 01-11-2012) ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προς όλους τους δήμους της χώρας, παρέχοντας κατευθύνσεις για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, μετά από πρόσκληση και υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας κ. Ε. Μπέκου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντικείμενο:

  • τον απολογισμό των δράσεων για τους αστέγους, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συναγερμού λόγω κακοκαιρίας (7 – 11 Ιανουαρίου 2013),
  • την αποτίμηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών, και
  • τον προγραμματισμό των επόμενων σταδίων, για την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χ. Παπανικολάου, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λ. Βασιλάκου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων Π. Γιαννοπούλου, εκπρόσωποι από το γραφείο υφυπουργού Εργασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Πρόνοιας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι από δήμους της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι από το ΕΚΚΑ, το ΚΕΘΕΑ –ΕΞΕΛΙΞΙΣ, τον ΟΚΑΝΑ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθώς και εκπρόσωποι των ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», «Γιατροί χωρίς Σύνορα», «PRAKSIS» και «Χαμόγελο του Παιδιού».

Κατά τη διάρκεια του συναγερμού που κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λειτούργησαν στο Δήμο της Αθήνας 3 κέντρα 24ωρης φιλοξενίας στα οποία σημειώθηκαν συνολικά 184 διανυκτερεύσεις. Επίσης, λειτούργησαν δύο τηλεφωνικές γραμμές επί 24ώρου βάσεως (το 1960 του ΚΥΑΔΑ για περιστατικά που αφορούσαν το Δήμο της Αθήνας και το 197 του ΕΚΚΑ για τα περιστατικά των υπόλοιπων Δήμων). Οι επιστημονικές ομάδες επιτόπιας παρέμβασης (streetwork) του ΚΥΑΔΑ και των συνεργαζόμενων φορέων, επιχείρησαν σε 167 σημεία της Αθήνας, τα οποία αναφέρθηκαν τηλεφωνικώς, εντόπισαν 188 αστέγους και διένειμαν τροφή, ζεστά ροφήματα και υποστηρικτικό υλικό.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, αποφασίστηκε: α) η κεφαλαιοποίηση της εμπειρίας των συνεργαζόμενων φορέων που κινητοποιήθηκαν, μέσω της εξαγωγής βέλτιστων πρακτικών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος, και β) η ενίσχυση του δικτύου συνεργασίας σε επίπεδο της Περιφέρειας Αττικής και εν συνεχεία όλης της χώρας, για το συντονισμό μελλοντικών κοινών δράσεων.