Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης & κατάργηση απλής αναλογικής -Από το 2021 ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
19
Μάρτιος
Back
ΥΠΕΣ: Δεν τίθεται θέμα παράτασης θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης & κατάργηση απλής αναλογικής -Από το 2021 ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Κώδικα Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες κράτους -ΟΤΑ, να πάψει η πολυνομία και να βελτιωθούν προβληματικές διατάξεις του «Κλεισθένη» αλλά και νέο εκλογικό σύστημα που θα αντικαθιστά την απλή αναλογική θέτει ως βασικές προτεραιότητες αμέσως μετά τις βελτιώσεις στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι μετά από διάλογο πρέπει:

-Να δημιουργηθεί ένας Κώδικας Αυτοδιοίκησης που να βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, να βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις και να αποκαθιστά στρεβλώσεις, καθώς και να διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους -ΟΤΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία προεργασία η οποία και θα συνεχιστεί.

-Να αλλάξει η απλή αναλογική στους δήμους με ένα σύστημα το οποίο θα είναι αναλογικότερο αυτού του «Καλλικράτη», αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Τέλος, όπως έχει δεσμευθεί η ΝΔ, ο ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί στους δήμους, κάτι, όμως, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει από το 2021 και μετά, προκειμένου να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία και να εφαρμοστεί με λειτουργικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη:

Θεοδωρικάκος: Επιβεβαιώνει aftodioikisi.gr για αλλαγές Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!