Νέος γύρος «βασανιστηρίων» για τον ΕΝΦΙΑ: Παράθυρο για πολλές δόσεις μέσω… ρύθμισης (τα εκκαθαριστικά και όσα πρέπει να ξέρετε)

Νέος γύρος «βασανιστηρίων», με  πολύωρη αναμονή στην ορθοστασία, το κρύο και την βροχή, έξω από υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομείων, αναμένεται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή που τελειώνει ο μήνας. Οι ουρές όμως – και αυτόν τον μήνα, όπως τον προηγούμενο – αναμένεται να σχηματιστούν όχι μόνο λόγω της …νοοτροπίας ή της οικονομικής ευχέρειας των φορολογούμενων.

Βασική αιτία είναι η καθυστέρηση από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με μειωμένο φόρο για όλους όσοι δικαιούνται εκπτώσεις 20% και 50% στο ύψος του ΕΝΦΙΑ ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, που συνολικά εκτιμώνται γύρω στο 1.500.000 ιδιοκτήτες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ανοίγει νέο «παράθυρο» για αποπληρωμή των οφειλών του ΕΝΦΙΑ του 2014 σε πολύ περισσότερες από 6 δόσεις.

Αυτό προκύπτει από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η δυνατότητα δίνεται από τη διάταξη της ρύθμισης στην οποία αναφέρεται ότι αντικείμενο της ρύθμισης αποτελούν όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί προς το Δημόσιο μέχρι και την 1η Οκτωβρίου του 2014. Με δεδομένο ότι το σύνολο της οφειλής του ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί από τα τέλη Αυγούστου, αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ενιαίος φόρος ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να ενταχθεί στη γενική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος.

Διαθέσιμα τα νέα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ

Στο TAXISnet αναρτήθηκαν τα μεσάνυχτα  περίπου 1,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζουν εκπτώσεις φόρου σε αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει άμεσα να τυπώσουν τα ανανεωμένα «δοσολόγια» προκειμένου να πληρώσουν το χαμηλότερο ποσό της 2ης δόσης έως την Παρασκευή οπότε εκπνέει η προθεσμία. Κάποιοι, παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την έκπτωση, δεν θα την δουν στα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Λάθη ή παραλείψεις είτε στο έντυπο Ε9 είτε ακόμη και στο έντυπο Ε2 στοιχίζουν, τουλάχιστον σε χρόνο. Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (ή και αργότερα καθώς συζητείται έντονα να υπάρξει παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) θα πρέπει να αποκατασταθούν τα όποια κενά. έτσι ώστε η έκπτωση να αποδοθεί στην επόμενη εκκαθάριση η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Το πώς ακριβώς θα βρουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά οι ενδιαφερόμενοι, το πώς θα αντιληφθούν ότι τους έχει χορηγηθεί έκπτωση αλλά και όλες οι λεπτομέρειες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, περιγράφονται στη συνέχεια σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:

  1. Η έκπτωση θα εμφανιστεί και στη δόση του Οκτωβρίου και ας υπολείπονται δύο ημέρες μέχρι την προθεσμία πληρωμής;

Ναι. Εκτός από το εκκαθαριστικό έχουν προσαρμοστεί αυτόματα τα ποσά των πέντε δόσεων που υπολείπονται για την αποπληρωμή του φόρου. Το καινούργιο δοσολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν και αυτό μέσω τουTAXISnet

  1. Και αν έχω ήδη πληρώσει τη δόση του Οκτωβρίου;

H διαφορά, θα θεωρηθεί «προκαταβολή» της επόμενης δόσης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τον Νοέμβριο να δώσετε μικρότερο ποσό. Μόλις τελειώσει η προθεσμία για την πληρωμή της 2ης δόσης (την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου) θα πιστωθούν οι μερίδες των φορολογουμένων με τα ποσά που έχουν καταβληθεί και πλέον θα έχετε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσετε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

  1. Αν έχω εξοφλήσει όλο τον ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση;

Θα υπάρξει πιστωτικό. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχετε οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

  1. Η έκπτωση φόρου είναι ατομική ή οικογενειακή;

Τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται η έκπτωση φόρου είναι οικογενειακά. Τα εκκαθαριστικά είναι ατομικά. Έτσι, αν η οικογένεια πληροί τα κριτήρια, η έκπτωση ισχύσει για όλα τα μέλη της οικογένειας που εμφανίζουν ακίνητα στο όνομά τους.

  1. Πώς θα διαπιστώσω αν μου έχει γίνει έκπτωση φόρου επειδή πληρώ τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια;

Με το που θα ανοίξετε το εκκαθαριστικό, θα δείτε ένα σημείωμα το οποίο υπογράφει η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων. Το σημείωμα αυτό αναφέρει τα  ακόλουθα:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014

Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014

Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)

Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

  1. Πώς θα διαπιστώσω αν έγινε έκπτωση για το κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητό μου;

Στο εκκαθαριστικό, δίπλα στο συγκεκριμένο δικαίωμα θα υπάρχει μια κόκκινη ένδειξη. Από αυτή θα καταλάβετε ότι έχει γίνει έκπτωση 20% επί του φόρου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δικαίωμα.

  1. Δεν είχα συμπληρώσει ότι το διαμέρισμα είναι «κενό» τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση Ε2 καθώς από το συγκεκριμένο έντυπο (σ.σ είναι το έντυπο στο οποίο αναγράφονται τα εισοδήματα από ενοίκια ενώ δηλώνονται και τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται) η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αντλεί την πληροφορία για το ποια ακίνητα παρέμειναν κενά μέσα στο 2013 και ποια όχι.

  1. Δεν είχα συμπληρώσει σωστά τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Τι πρέπει να κάνω;

Με το που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε το λάθος. Προσοχή ώστε ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ που εμφανίζεται στο Ε9 να είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στο έντυπο Ε2. Η διόρθωση που θα γίνει δεν αφορά μόνο στη φετινή χρονιά αλλά και στις επόμενες.

  1. Αν διορθωθούν τα λάθη πότε θα λάβουν και οι υπόλοιποι την έκπτωση φόρου;

Με την επόμενη εκκαθάριση η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

  1. Υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί η έκπτωση φόρου;

Βεβαίως. Αν κάποιος διορθώσει το Ε9 του μετά τη σημερινή εκκαθάριση και προσθέσει ένα ακίνητο το οποίο θα τον κάνει να μην πληροί πλέον το περιουσιακό κριτήριο, θα χάσει την έκπτωση και το επιπλέον ποσό θα φορτωθεί στις τελευταίες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ δηλαδή στη δόση του Ιανουαρίου 2015 και του Φεβρουαρίου 2015.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΝΦΙΑ, ΔΟΣΕΙΣ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!