Νέο αλαλούμ στο παρά 5’ με το πετρέλαιο θέρμανσης

Κινδυνεύουν να κλείσουν σχεδόν 1.500 πρατήρια και οι μισοί προμηθευτές αφού δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη σύστημα εισροών –εκροών.

Νέο αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου αρχίζει από αύριο, προς 1,05 – 1,06 ευρώ το λίτρο στην Αττική.

Η αιτία είναι ότι σχεδόν 1.500 πρατήρια πανελλαδικά και οι μισοί από τους 350 πωλητές πετρελαίου σε όλη τη χώρα δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα σύστημα εισροών-εκροών (σ.σ για τους τελευταίους εκπνέει σήμερα η προθεσμία).

Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα, πρέπει κανονικά να χάσουν την άδειά τους και να μην μπορούν να διαθέσουν καύσιμο στους καταναλωτές.

Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο ειδικά στα νησιά και στην επαρχία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία το 50% των πρατηρίων δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών.

Στην Κέρκυρα για παράδειγμα το σύστημα δεν έχει βάλει το 90% των πρατηρίων, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε Ρόδο, Λέσβο, Χίο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, παρότι η σχετική προθεσμία έληξε στις 27 Αυγούστου.

Χθες, δύο εικοσιτετράωρα προτού αρχίσει η διανομή του πετρελαίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητώντας να δοθεί παράταση στην τοποθέτηση συστημάτων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση «εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται φέτος λόγω των μειωμένων τιμών».

«Σιωπηρή παράταση» εξετάσει από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη του οποίου μιλούν για εκβιασμό των πρατηριούχων καθώς επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη θέση της κυβέρνησης η οποία δεν θα θελήσει να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών που δεν θα βρίσκουν πετρέλαιο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύσκεψη που γίνεται σήμερα για το σύστημα εισροών-εκροών υπό τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Πηγή: Τα Νέα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση