Νέα γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ: Αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας μετρούν ως εισόδημα και αφήνουν εκτός «έκπτωσης» χιλιάδες πολίτες

Δεν πρόλαβε να γίνει η ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και ήρθε η εγκύκλιος της Γ.Γ. Εσόδων να κόψει την έκπτωση στους πλέον φτωχούς πολίτες όπως τους ανάπηρους, τους άνεργους και τους τρίτεκνους.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως:

– Οι αποζημιώσεις απολύσεων

– Ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

– Συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα.

Όλα τα παραπάνω ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς.

Με λίγα λόγια είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που κινδυνεύουν με την πρόσθεση όλων των παραπάνω στο εισόδημά τους να περάσουν το όριο εισοδήματος που τίθεται για τον ΕΝΦΙΑ και έτσι να χάσουν τις εκπτώσεις ως 50% και να αναγκαστούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΓΚΑΦΑ


Αφήστε μια απάντηση