νέα-εμπλοκή-για-τις-απολύσεις-του-2015-ο-226874
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.03.2014 | 14:16

Νέα εμπλοκή για τις απολύσεις του 2015 – Ο Μητσοτάκης δείχνει στην τρόικα το Μαξίμου

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων για την κυβέρνηση, απέναντι στο οποίο εμφανίζεται αμετακίνητη η τρόικα. Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και τα εναλλακτικά σχέδια, το κλιμάκιο των εταίρων και δανειστών φαίνεται να ζητά επιτακτικά συγκεκριμένο αριθμό, δεσμεύοντας την κυβέρνηση επί του συγκεκριμένου.

Μολονότι η συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, η απαίτηση ενός επικαιροποιημένου σχεδίου απολύσεων για το 2015, υπερβαίνει τόσο τις αρμοδιότητες του υπουργείου, όσο και τις «κόκκινες γραμμές» την κυβέρνησης, με το «μπαλάκι» να πέφτει στο τερέν του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ένταση της διαπραγμάτευσης, αλλά και η έντονη απαίτηση του κλιμακίου της τρόικα καταδεικνύουν την ανάγκη η απόφαση για τη συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί σε ανώτερο επίπεδο, αγγίζοντας την ηγεσία της κυβέρνησης.

Τα χάλασαν στους αριθμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μία ακόμη φορά δεν θέλησε να δεσμευθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς για απολύσεις το 2015. Στις 2.000 το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ή τις 5.000 για όλο το χρόνο που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απαντούσαν ότι αυτές μπορεί να υπερκαλυφθούν με τους συμβασιούχους που θα φύγουν από το Δημόσιο λόγω δικαστικών αποφάσεων (σ.σ. όμως η τρόικα δεν τους συνυπολογίζει στον αριθμό των απολύσεων) αλλά και όσους έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν σε συγκεκριμένο αριθμό, οπότε πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκαναν λόγο για “διαπραγμάτευση που υπερβαίνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου”, δείχνοντας πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή, τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, έλεγαν ότι ως υπουργείο έχουν συμφωνήσει με την τρόικα στο 80% αυτών που ζητάει, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Εκκρεμότητες και για απολύσεις, διαθεσιμότητες του 2013, 2014 

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει ακόμη το σύνολο των δεσμεύσεών της:

-ως προς τις απολύσεις του 2013 (έχουν γίνει 3.600, ανάμεσα στις οποίες και οι 2.000 τις ΕΡΤ τις οποίες όμως αμφισβητεί, κυρίως, ο Π. Τόμσεν μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τις προλήψεις μονίμων που θα γίνουν σε αυτόν)  -τις 12.500 διαθεσιμότητες του β΄εξαμήνου του 2013 που πήραν παράταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου αλλά ακόμη αναζητούνται περί τους 3.500 έως 4.000 υπαλλήλους αλλά είναι απίθανο να βρεθούν στους ΟΤΑ μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας τις επόμενες 15 ημέρες

-ως προς τις 11.000 απολύσεις του 2014 για τις οποίες ακόμη δεν υπάρχει κανένα “φως”, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να τις μεταφέρει για μετά τις εκλογές του Μαΐου.