«Ναρκοπέδιο» με όρους – φωτιά για νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ – Στο τραπέζι ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και ασφαλιστικό

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι χωρίς την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη θετική αξιολόγησή του από τους θεσμούς η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει ούτε ευρώ από τη χρηματοδότηση του Μνημονίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας δεν άφησε περιθώρια για την εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο κάνουν λόγο για όρους-φωτιά και ίσως ένα νέο πρόγραμμα – δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ στο οποίο θα υποχρεωθεί η Ελλάδα στο «συμβόλαιο» που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο, αν θελήσει να εισπράξει τα υπόλοιπα χρηματοδότησης ύψους 22 δισ. του τρέχοντος Μνημονίου ώστε να καλύψει το εκρηκτικό ταμειακό πρόβλημα των επόμενων μηνών.

Από εδώ και πέρα οι γενικόλογες αναφορές που υπάρχουν στην επιστολή του υπουργού Oικονομικών θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα μέτρα. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις σε θέματα όπως:

  1. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν στα τέλη του 2014.
  2. Η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί η απόδοση του βασικού έμμεσου φόρου που είναι από τις χαμηλότερες εντός της Ε.Ε.
  3. Η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θέλει να νομοθετήσει για το 2015 το ΥΠΟΙΚ θεωρώντας τον άδικο φόρο. Στο μέτρο αυτό θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την όποια υστέρηση εσόδων που θα δημιουργήσει η αλλαγή των παραμέτρων που θα αποφασιστούν.
  4. Η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα βάλει στη συζήτηση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Επίσης θα συζητηθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των τριγωνικών συναλλαγών.
  5. Η εξέταση της βιωσιμότητας και οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό. Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας.
  6. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν το πλαίσιο και οι στόχοι που θα έχει εφεξής το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
  7. Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ποσοτικοί χρονικοί και ποιοτικοί στόχοι για απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΔΟΣΗ, ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!