Νάκος: άμεσα τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων

Τη διαβεβαίωση ότι θα εκτελεστούν άμεσα τα έργα που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο, έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Θανάσης Νάκος, κατά την συνάντησή του με τους προέδρους του ΕΣδΚΝΑ Νίκο Χιωτάκη και της ΤΕδΚΝΑ δημήτρη Καλογερόπουλο.

«Είχαμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συνεννόησης, να τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που υπήρχαν στα δικαστήρια, να εξαντλήσουμε ακόμα και οποιαδήποτε σκέψη μπορούσε να οδηγήσει σε συνεννόηση, σε συναίνεση και συγχρόνως να εφαρμοστούν σύγχρονες λύσεις, μια που η μελέτη για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας είναι έτοιμη», τόνισε ο κ. Νάκος» και πρόσθεσε: «τους διαβεβαίωσα ότι έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης, ακόμη και τα πιο εξεζητημένα, η απόφασή μας είναι να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός».

Όπως είπε, εντός των ημερών, ανακηρύσσονται οι μελετητές οι οποίοι θα συντάξουν τις προδιαγραφές και τα τεύχη διακήρυξης, προκειμένου να αρχίσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ώστε οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Επιπλέον, μεγάλη πρόοδος συντελείται, όπως τόνισε, στα θέματα ανακύκλωσης στην πηγή, αλλά και στα κέντρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με μικτές ή δημοτικές επιχειρήσεις που προβαίνουν στην ανακύκλωση των απορριμμάτων.

«Εδώ σήμερα συγκεντρώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι της Αττικής, εκτός αυτών των ελάχιστων οι οποίοι εξακολουθούν να λένε ανακρίβειες και να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την υγεία των πολιτών και προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αρνούμενοι αυτά που η επιστήμη επιβάλλει, αυτά που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης εδώ και δεκαετίες», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των κατοίκων στην Κερατέα και το Γραμματικό, όπου σχεδιάζονται οι ΧΥΤΥ, ο κ. Νάκος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε σε όλα τα πράγματα απόλυτη συναίνεση».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, λέγοντας ότι δεν χρειαστεί ο ΕΣδΚΝΑ να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

Όπως είπε, ο ΧΥΤΑ της Φυλής υπό τις σημερινές συνθήκες δεν έχει χρόνο ζωής για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν κάποιοι οδηγοί από το συμβολικό κλείσιμο κεντρικών δρόμων που έγινε σήμερα για μια ώρα από απορριμματοφόρα δήμων που μετείχαν στην κινητοποίηση του ΕΣδΚΝΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΕδΚΝΑ δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε ότι η κινητοποίηση έγινε για να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική. «Τον Οκτώβριο δημοπρατούνται οι 4 μελέτες που έχουν ξεκινήσει για τα εργοστάσια και παράλληλα, υπάρχουν οι μελέτες για την κομποστοποίηση, οι οποίες μπήκαν στη διαδικασία, καθώς επίσης και τα 2 Κέντρα διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚδΑΥ), που λειτουργούν ένα στην Ελευσίνα και ένα στη Φυλή και μάλιστα θα εγκαινιαστούν την επόμενη εβδομάδα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση