ν-βούτσης-τέλος-η-μεγάλη-μπίζνα-με-τα-σ-181108
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 12.02.2015 | 17:46

Ν.Βούτσης: Τέλος η μεγάλη μπίζνα με τα σκουπίδια-Εφικτός ο στόχος της Περιφέρειας για απομείωση των απορριμμάτων στο 20%  

Την ανάγκη να υπάρξει τοπική και περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής “Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική”.

«Είναι σαφές ότι χρεοκόπησε απολύτως μία στρατηγική. Όπως είπε και η Περιφερειάρχης, διαχωρισμός, ανακύκλωση, πρόληψη. Ώστε αυτό που απομένει να είναι το 20%, πιθανόν και λιγότερο. Με διαχείριση τοπική και περιφερειακή. Αντί αυτής της στρατηγικής δεν μπορεί να προωθούνται ακόμα άλλες, που έθεταν ως επίκεντρο ότι τα σκουπίδια είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες μπίζνες της εποχής».

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού στο συνέδριο:

« Eίμαι συγκινημένος γιατί σ’ αυτό το βήμα πριν από τέσσερα χρόνια είχα εισηγηθεί εκ μέρους της περιφερειακής μας παράταξης, την εναλλακτική προσέγγιση στο ζήτημα των απορριμμάτων. Στο σχέδιο που εκπονήσαμε λάβαμε υπ’ όψιν μας τον ακριβή σχεδιασμό των εργαζόμενων της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης. Αλλά δυστυχώς είμαστε φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Παρότι και άλλες παρατάξεις, αριστερές, οικολογικές και περιφερειακοί σύμβουλοι συμμερίσθηκαν την δική μας προσέγγιση και ευαισθητοποιήθηκαν για όσα φαραωνικά έργα, σύμφωνα με την δική μας λογική, είχαν κατατεθεί ως καρδιά των τότε συμβάσεων.

Είχαμε, μάλιστα δημοσιοποιήσει την αντιπαράθεση που υπήρχε σε ολόκληρη τη χώρα, από δεκαετίες, γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα, διότι τα πρόστιμα έπεφταν. Θυμάμαι ότι ο φίλος μας, κορυφαίος αριστερός και οικολόγος Μιχάλης Παπαγιαννάκης ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα  από την δεκαετία του ’90.

Αυτή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής είναι πολύ σοβαρή. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν την εγγύτερη επαφή με τον πολίτη, με τον πόνο του και το πρόβλημά του, δεν πρέπει να θέτουν απλώς ζητήματα διαχείρισης δεδομένων πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. Κι επειδή το ζήσαμε για πολλά χρόνια, δεν δέχομαι να μου σηκώνουν το δάχτυλο σχετικά με το πόσο γρήγορα η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει κάποια δεδομένα. Μπορούν και πρέπει να ηγούνται μαζικών κινημάτων αμφισβήτησης και εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών του λαού μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τεράστιες αγωνιστικές παραδόσεις σ’ αυτή τη χώρα. Τις οποίες δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη, στο όνομα μιας διαχείρισης δεδομένων και πόσων κονδυλίων μοιράζονται. Δεν θα υπάρχει εκ μέρους μου θετική αντιμετώπιση όταν τα αιτήματα φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορούν απλώς τη διαχείριση και τη μοιρασιά των ποσοστών. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε προγράμματα και πολιτικές οι οποίες θα περιέχουν το στοιχείο της καινοτομίας, της τοπικής εφαρμογής, του πλήρους σεβασμού στο περιβάλλον, της συμμετοχής λαϊκής παρέμβασης.

Επίσης είναι σαφές ότι χρεοκόπησε απολύτως μία στρατηγική. Όπως είπε και η Περιφερειάρχης, διαχωρισμός, ανακύκλωση, πρόληψη. Ώστε αυτό που απομένει να είναι το 20%, πιθανόν και λιγότερο. Με διαχείριση τοπική και περιφερειακή. Αντί αυτής της στρατηγικής δεν μπορεί να προωθούνται ακόμα άλλες, που έθεταν ως επίκεντρο ότι τα σκουπίδια είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες μπίζνες της εποχής.

Συνεπώς μακριά από εμάς οι αντιλήψεις ότι πρόκειται για μία μεγάλη μπίζνα κι ότι χρειάζονται φαραωνικές εγκαταστάσεις, προφανώς δηλαδή χρειάζονται συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων για να τροφοδοτούνται σ’ αυτές τις φαγάνες. Και συνεπώς καταστρατηγείται από την πρώτη στιγμή, το πρώτο λεπτό, η κεντρική ιδέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όλων των σύγχρονων προσεγγίσεων ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε απομείωση των απορριμμάτων και μάλιστα με τοπική, περιφερειακή διαχείριση. Αυτό αποτελεί δεδομένο μιας άλλης στρατηγικής. Διότι δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν αυτά τα εργοστάσια αφού τα σκουπίδια μειώθηκαν μέσα στην κρίση ενώ αντιθέτως το σχέδιο που προωθούσαν προέβλεπε την αύξησή τους κατά 10% ετησίως. Αυτό ήταν το μέλλον της χώρας σύμφωνα με όσους δήθεν εργάζονταν για την υπέρβαση της κρίσης.

Λιγότερο από 20% υπολογίζουμε ότι θα είναι το υπόλειμμα  με τοπική, ενδιάμεση διαχείριση, με εφαρμογή όλων των κανόνων. Η στρατηγική επιλογή έχει γίνει. Δεν είμαστε πλέον στη φάση που κάνουμε ημερίδες, έχω ήδη παρακολουθήσει αρκετές. Η βασική επιλογή έγινε και δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Ούτε για την χώρα μας, ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Εμπνευσμένος από την αυθόρμητη κινητοποίηση του λαού, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, θα πω ότι η παρουσία του λαϊκού παράγοντα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο και αφορμή, στο οποίο να στηριχθούν και οι νέοι φορείς της Αυτοδιοίκησης και η κυβέρνηση. Να συμπορευτούμε και να συναποφασίσουμε πολιτικές γύρω από τα μεγάλα θέματα. Και θα τις εφαρμόσουμε γύρω από ένα σχέδιο προόδου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πλήρους απόσυρσης των δεσμεύσεων οι οποίες έφεραν μία οικονομική και όχι μόνο, μέγγενη στους πολίτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους εργαζόμενους, τους ίδιους τους πολίτες…

Θα προχωρήσουμε διαφορετικά. Η άρνηση του μνημονίου χαρακτηρίζει αυτή τη μάχη εναντίον της λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές μόνο δημόσιες πρέπει να είναι. Όχι λόγω εμμονικού κρατισμού όπως αποτολμούσαν διάφοροι φωστήρες του νεοφιλελευθερισμού να μας λένε κι έφεραν αυτοί τη χώρα εκεί που την έφεραν.

Διότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόνοια των λαϊκών δυνάμεων, των ανθρώπων που έχουν τη λαϊκή ετυμηγορία, των  εργαζομένων. Όταν έγινε η μεγάλη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησαν να δώσουν σε ιδιώτες, σε φορτηγά που κουβαλάνε χώματα, τα δρομολόγια για να αναπνεύσει η Αθήνα. Απέτυχαν και χρεοκόπησαν παταγωδώς.

Σε τέσσερις μέρες γέλαγε όλη η Αθήνα. Απλώς σχηματίσθηκε μία ουρά για να εισπράξουν οι φορτηγατζήδες. Αυτά δοκιμάσθηκαν. Υπάρχουν λύσεις. Υπάρχει εμπειρία και η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις και τις ιδεολογικές αφετηρίες τους. Και ο νέος σχεδιασμός θα προχωρήσει γρήγορα, με τα καλύτερα αποτελέσματα.»