Ν.Ηλιόπουλος: Εξήγγειλε επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Τα σημαντικά βήματα που γίνονται για τη μείωση της ανεργίας, την προστασία της εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Επίσης, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί ένα τέλος στην αντιμεταρρύθμιση που έγινε το 2011 με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), τις οποίες δεν επετράπη στην εκλεγμένη κυβέρνηση του 2015 να επαναφέρει.

Όπως σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, η κατάργηση των ΣΣΕ αποτελεί αποτελεί ένα αρνητικό σημείο «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περίπτωση της ελληνικής κρίσης κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια οικοδόμησης ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος πάνω στην ευέλικτη και φθηνή εργασία είναι ταυτόχρονα κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική».

Στην τοποθέτησή του για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο υφυπουργός Εργασίας ανέδειξε τη σημασία της ουσιαστικής ανάληψης δράσεων κοινωνικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και υποστήριξε τις προτάσεις για τις δύο Οδηγίες, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και με τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, για τις οποίες επετεύχθη γενική προσέγγιση.

Ακόμη, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι σημαντικό στόχο του κοινωνικού πυλώνα αποτελεί και η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αποδυναμώθηκε στην Ελλάδα με την κατάργηση της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος οφείλει να είναι ο δρόμος της δημοκρατίας, της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και κατ’ επέκταση της προστασίας της εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!