Μοντέλο Πάρνηθας και στη Ρόδο. δεκαπέντε μέτρα για τις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε ο Παυλόπουλος

Το μοντέλο της Πάρνηθας επιλέγει η Κυβέρνηση και για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Ρόδου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο νησί, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «όπως δεσμεύθηκε και ο Πρωθυπουργός, όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες και ήδη από σήμερα, την επόμενη ημέρα της κατάσβεσης όλων των εστιών, θέτουμε σ’ εφαρμογή τον σχεδιασμό μας, ώστε το δάσος που κάηκε να γίνει και πάλι, το συντομότερο δυνατόν, και πάλι δάσος«.

Ο υπουργός Εσωτερικών που μετέβη στη Ρόδο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου ανακοίνωσε 15 μέτρα για τις πληγείσες περιοχές:

1. Εκπόνηση ολοκληρωμένης Μελέτης Αναδασώσεων και Ανάδειξης Περιβάλλοντος για τα δάση που καταστράφηκαν.

2. Άμεση αεροφωτογράφηση και παραγωγή ορθοφωτογραφιών από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού – ενδεχομένως και δορυφορική λήψη για την ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας- ώστε να γίνει η ακριβής αποτύπωση των καμένων εκτάσεων από τη δασική Υπηρεσία και, εν συνεχεία, άμεση κήρυξη των δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με Περιφέρεια και Πυροσβεστική), λαμβανομένων, βεβαίως, υπόψη των κανόνων του Κτηματολογίου, το οποίο είναι οργανωμένο στην περιοχή.

3. Υλοτομία των καμένων δένδρων και μέχρι 1-1,5 μέτρων ύψος από το έδαφος, απομάκρυνσή τους και προσπάθεια θρυματοποίησης, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως οργανική ύλη αργότερα. Παράλληλη μέριμνα για διαφύλαξη των πρέμνων, τα οποία μπορούν να διακρατούν τις φερτές ύλες στην περίοδο βροχών).

4. Μελέτη και κατασκευή, όπου επιβάλλεται, μικρών τεχνικών έργων (φράγματα χαμηλού ύψους) στον ορεινό χώρο των ρεμάτων για την μείωση του κινδύνου από χειμαρρικά φαινόμενα (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια). Κατασκευή μικρών φραγμάτων στις ρεματιές για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και αναδάσωση, κατά προτεραιότητα, των πρανών των ρεμάτων με ταχυαυξή πλατύφυλλα.

5. Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμοι).

6. Σχολαστικός έλεγχος και προληπτική συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμοι).

7. Συνεργασία των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων όπου επιβάλλεται (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμοι). Μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων (κορμοδέματα-κορμοφράγματα) όπου επιβάλλεται, για τη συγκράτηση των εδαφών και των αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια). Ειδικότερα, όπου οι κλίσεις είναι έντονες (πάνω από 25%), διενέργεια κλαδοπλεγμάτων και βαθμίδων με υλικό από τα καμένα, για προστασία των εδαφών από διαβρώσεις.

8. Άμεση υδρομάστευση των πηγών και προσωρινή τοποθέτηση στις περιοχές των καμένων εκτάσεων δεξαμενών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα στις αναδασώσεις.

9. Άμεση χάραξη προσωρινών δασοδρόμων για προσπέλαση των καμένων περιοχών, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση αναδάσωσή τους.

10. Άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και μικρών κατασκευών ποτίσματος για την άμεση φροντίδα των ζώων που διαβιούν στις περιοχές που επλήγησαν και ιδίως για την άμεση φροντίδα των ελαφιών (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την οικεία Περιφέρεια).

11. Έκδοση δασικής Απαγορευτικής διάταξης από το δασαρχείο για την απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου εντός των καμένων εκτάσεων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).

12. Αύξηση μέτρων φύλαξης των καμένων εκτάσεων με περιπολίες από το δασικό προσωπικό, πέραν του ωραρίου, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών – Πυροσβεστική -Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – για τις οικονομικές συνέπειες και Περιφέρεια).

13. Συλλογή σπόρων από τη δασική Υπηρεσία για την παραγωγή φυτευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε τεχνητές αναδασώσεις προς συμπλήρωση της φυσικής αναγέννησης που θα ακολουθήσει μετά την πυρκαγιά (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).

14. Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπου απαιτείται, μέσω Ε.Λ.Γ.Α. αλλά και μέσω προγράμματος Π.Σ.Ε.Α. που εγκρίνεται από την Ε.Ε.

15. Ενίσχυση της τουριστικής προβολής του νησιού».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!