«Μόνιμος Μηχανισμός παρακολούθησης» για τα σκουπίδια της χώρας

Στη σύσταση μιας Διαρκούς Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού των έργων που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων και σε καθημερινή βάση θα συντονίζει την πορεία των έργων στον τομέα της διαχείρισης, προχωρά η κυβέρνηση.

Αυτό αποφασίστηκε το πρωί από την διϋπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση εφαρμογής του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, και όπως εκτιμά με την ΔΕΓ για τα σκουπίδια διασφαλίζεται η επιτάχυνση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, η κατάρτιση του προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, όπως επίσης και η μεταφορά κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΕΡΑΑ) για την ενίσχυση των δράσεων για τη διαχείριση αποβλήτων.

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, επισπεύδοντα υπουργού σκουπιδιών Σταύρου Καλαφάτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη και εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Καλαφάτης: Τους επόμενους μήνες
η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για σκουπίδια

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού θα γίνει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και εκτίμησε πως στους επόμενους έξι μήνες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, όπως για τις περιπτώσεις της Κερατέας και του Γραμματικού, ο υπουργός παρέπεμψε στην επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί, συντονίζει, επιβλέπει και, όπου χρειαστεί, θα παρέχει τη στήριξή του στις περιφέρειες και τους δήμους, οι οποίοι είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, ο επισπεύδων υπουργός σκουπιδιών επιβεβαίωσε την πολύ καλή σχέση και συνεργασία σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στυλιανίδης: Στόχος να αποφύγουμε τα πρόστιμα,
υπεύθυνοι οι αιρετοί για τις χωροθετήσεις

«Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να διασφαλιστεί με πληρότητα η προστασία του περιβάλλοντος και να εξυπηρετηθούν με αποτελεσματικότητα οι πολίτες», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επισήμανε δε ότι το ΥΠΕΣ, μέσω της διάθεσης κοινοτικών πόρων, πρόκειται να κινητοποιήσει τους περιφερειάρχες, τους γενικούς γραμματείς και τους δημάρχους, προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, να προχωρήσουν στις αντίστοιχες χωροθετήσεις και υλοποιήσεις έργων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προστίμων τα οποία βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα επιβαρύνουν τους δήμους.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να μην εκτεθεί και όλες οι επιπτώσεις μιας αδιάφορης πολιτικής να μην πέσουν επάνω στους πολίτες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Καλαφάτης: «Ώριμα» τα έργα για ΣΔΙΤ
σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Στ. Καλογιάννης χαρακτήρισε ώριμα για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο Στ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και την περίπτωση της Εγνατία Α.Ε., η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο κλείσιμο ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων), προσφέροντας τη χρηματοδότηση μέσω ΕΠΕΡΑΑ, αλλά και την τεχνική υποστήριξη αλλά «δυστυχώς, δεν υπήρξε προθυμία από πλευράς δήμων για τη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Σχετικές αναρτήσεις:
Τα σκουπίδια της Πελ/νήσου και της Αττικής στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή
ΥΠΕΚΑ: Task Force στα σκουπίδια και στο κτηματολόγιο
Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση για 3 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!