Μνημόνιο συνεργασίας για το Διάστημα μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής

Μνημόνιο Συνεργασίας-Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019. Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργοί ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στη τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr.

Με το Μνημόνιο θεσμοθετείται και διευρύνεται η συνεργασία των δύο Υπουργείων στον τομέα του διαστήματος, αποσκοπώντας στην:
Αύξηση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα της άμυνας.

Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του Δημοσίου, με κατά το δυνατόν, ενιαίο τρόπο.

Αύξηση της ικανότητας σχεδίασης, παραγωγής και αξιοποίησης, στην Ελλάδα, διαστημικών συστημάτων και εφαρμογών.
Δημιουργία και αξιοποίηση εθνικών υποδομών στον τομέα του διαστήματος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Μετά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, ολοκληρώνεται ένας δρόμος ανηφορικός και δύσκολος, που αφορά στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Διάστημα. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην υλοποίηση των εφαρμογών διττής χρήσης και την αξιοποίηση του συνόλου των διαστημικών εφαρμογών από την ελληνική Πολιτεία με σαφή προτεραιότητα στην άμυνα της χώρας.

Με την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα συντονισμού όλων των δράσεων των δύο Υπουργείων, κάτω από μια κοινή ασπίδα, η οποία θα αφορά στην άμυνα της χώρας προς όφελος των πολιτών.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Πλέον, διασφαλίζουμε τη σταθερότητα αυτή μέσω των εθνικών δορυφορικών μας επικοινωνιών αλλά και όλων των άλλων δράσεων που έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον μέσα από τη συνεργασία».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο χαιρετισμό τόνισε τα εξής: «Με την εξωστρέφεια που μας διακρίνει, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονίζουμε το υλικό και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς, η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Κορωνίδα στον τομέα αυτό αποτελεί η πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας δορυφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Παράλληλα, θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα αλλά και για την ίδια τη χώρα, στηρίζουμε με σθένος την εθνική αυτή προσπάθεια. Μια προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και για την οποία θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!