Μιχελάκης: Στόχος να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές προσωπικού στους δήμους

Θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθούν με βάση την αξιολόγηση στους δήμους, οι οριζόντιες περικοπές προσωπικού, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής«.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, το υπουργείο προχωράει κατ’ αρχάς στη διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα που ήταν πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εξηγεί: «Τους τελευταίους μήνες είχαμε συχνές συναντήσεις τόσο με τους δημάρχους όσο και με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Για πρώτη φορά υπήρξε συμφωνία για το θέμα της εθελοντικής κινητικότητας. Πριν από τρεις μέρες μάλιστα, παρουσιάσαμε στην ΚΕΔΕ τα 6+1 σημεία του μέτρου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των μετατάξεων στους δήμους».

Ο κ. Μιχελάκης συμπληρώνει πως «η ΚΕΔΕ αντιμετωπίζει το κείμενο αυτό θετικά», και προσθέτει ότι στο υπουργείο περιμένουν άμεσα τις παρατηρήσεις της, ώστε ώστε να μπορέσει την εβδομάδα που ξεκινάει να κλείσει «αυτό το σοβαρό θέμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η εθελοντική κινητικότητα στους ΟΤΑ θα προσφέρει επιτέλους καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων, χωρίς να προκύψει από αυτήν καμία απόλυση. Καταβάλλουμε ταυτόχρονα κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε προβλήματα τους δήμους που έχουν έλλειψη προσωπικού με προσωρινή διαθεσιμότητα μέσα από την οποία θα προκύψουν μετακινήσεις από δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό στους δήμους που έχουν κενά».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης το υπουργείο προχωρεί «ταυτόχρονα και στην εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν ούτε να σταθούν τα πόδια τους ούτε το έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας».

«Έτοιμη η μεταρρύθμιση για τις δημοτικές εκλογές»

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μιχελάκης αναφέρει: «Έχουμε καταθέσει τη γνωστή μεταρρυθμιστική πρόταση και επεξεργαζόμαστε τώρα τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στόχος μας είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που να επιτρέπει στους δημότες να μπορούν να επιλέγουν ως μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκείνους που θεωρούν ικανούς και άξιους, άσχετα από το συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνουν». 

Πρόκειται για μια «μεγάλη μεταρρύθμιση», επισημαίνει ο υπουργός καθώς «θα επιτρέψει την ανάδειξη καταξιωμένων πολιτών που θα απαλλάξει τους δήμους από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό».

Καλλικράτης: Αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση για διορθωτικές κινήσεις

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» κατά την τελευταία τριετία ανέδειξε συγκεκριμένα προβλήματα και αδυναμίες «που καθιστούν αναγκαία την νομοθετική μας παρέμβαση με μια σειρά διορθωτικών κινήσεων σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «την ενεργοποίηση του θεσμού του συμπαραστάτη του δημότη του ελεγκτή νομιμότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των νομικών προσώπων, την καθιέρωση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, όταν διαπιστώνεται από την αρμόδια οικονομική επιτροπή ότι αυτός δεν βγαίνει, την απλοποίηση της διαδικασίας μίσθωσης ακινήτων από τους δήμους για κάλυψη αναγκών στέγασης σχολικών μονάδων και τη διευκόλυνση της πρόληψης προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!