μιχελάκης-για-εκλογικό-νόμο-θα-προχωρ-247516
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.09.2013 | 12:28

Μιχελάκης για εκλογικό νόμο: Θα προχωρήσουμε παρά τις επιφυλάξεις

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει παρά τις επιφυλάξεις των δημάρχων στη θέσπιση ενός νέου εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση,  τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός  Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.  “Λέω άλλη μια φορά, ότι είναι ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Δεν μπορεί να λέγεται   ότι υπάρχει ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και να μην περνάμε στο «δια ταύτα». Δεν μπορεί να λέγεται ότι είναι ανάγκη να βάλουμε στην πρώτη γραμμή τους καταξιωμένους, τους ικανούς, τους άξιους και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεται πως δεν πρέπει ν’ αλλάξει τίποτα”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. 

Παράλληλα με τη συνέντευξη του ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, που ανέφερε ότι στο δείπνο Σαμαρά με τους “γαλάζιους” δημάρχους, υπήρξαν επιφυλάξεις για το εκλογικό σύστημα  που προτείνει η κυβέρνηση. “Δεν νομιμοποιούμαι να μεταφέρω τι είπε ο καθένας από τους δημάρχους. Υπήρξαν δήμαρχοι που εξέφρασαν τη στήριξή τους στις  προτάσεις αυτές. Υπήρξαν και δήμαρχοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Στο τέλος όμως της βραδιάς, σχεδόν όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια λεπτομερειακή επεξεργασία της πρότασης αυτής”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, πετάει το «μπαλάκι» στους δήμους για να αποφασίσουν ποιος  θα μπει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

«Υπάρχουν – και μάλιστα πάρα πολλές- περιπτώσεις Δήμων με πλεονάζον προσωπικό. Όπως υπάρχουν και δήμοι που χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό. Γι ‘ αυτό ακριβώς, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση, η αξιολόγηση των δομών τους, έτσι ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υποστελέχωση και σε ποιες είναι ανάγκη να κατευθυνθεί ανθρώπινο δυναμικό. Η ευθύνη της αξιολόγησης, που είναι απαραίτητη για να μην έχουμε οριζόντιες περικοπές, ανήκει στους δήμους και δεν μπορεί να παραμεριστεί με ολιγωρίες, αναβολές και αδράνεια. Είναι η ώρα να δούμε όλοι κατά πρόσωπο την αλήθεια», τόνισε.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ  ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΙΚΗ ΜΑΤΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

1. Προτείνατε συγκεκριμένες αλλαγές στο νόμο για τις δημοτικές εκλογές. Οι πληροφορίες σας φέρουν να το κουβεντιάσατε με δημάρχους, παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού. Ποια η άποψη που σας μετέφεραν;

Απ: Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπήρξαν, όπως ξέρετε, κάποιες σκέψεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με στόχο να απαλλαγεί η Αυτοδιοίκηση από τις όποιες κομματικές εξαρτήσεις και να δοθεί στους δημότες η δυνατότητα να επιλέγουν τους ικανούς και τους άξιους, τους καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς περιορισμούς. Να μπορεί, δηλαδή, ο κάθε δημότης να επιλέγει ακόμη και υποψηφίους που προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς.  Υπάρχουν βέβαια διάφορα ζητήματα – κυρίως πρακτικά – για τα οποία αναζητούνται οι καταλληλότερες απαντήσεις. Συζητώ, λοιπόν, με όλους και βεβαίως με τους δημάρχους. Σε μια τέτοια άτυπη και φιλική συνάντηση, ήρθε πράγματι και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν νομιμοποιούμαι να μεταφέρω τι είπε ο καθένας από τους δημάρχους. Υπήρξαν δήμαρχοι που εξέφρασαν τη στήριξή τους στις  προτάσεις αυτές. Υπήρξαν και δήμαρχοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Στο τέλος όμως της βραδιάς, σχεδόν όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια λεπτομερειακή επεξεργασία της πρότασης αυτής.  Λέω άλλη μια φορά, ότι είναι ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Δεν μπορεί να λέγεται   ότι υπάρχει ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και να μην περνάμε στο «δια ταύτα». Δεν μπορεί να λέγεται ότι είναι ανάγκη να βάλουμε στην πρώτη γραμμή τους καταξιωμένους, τους ικανούς, τους άξιους και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεται πως δεν πρέπει ν’ αλλάξει τίποτα.

2. Το υπουργείο σας είναι εκ των βασικών για τη λεγόμενη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Από ποιες δεξαμενές θα αντλήσετε τον αριθμό που υπολείπεται για να φτάσουμε τις 15.000 στο τέλος του 2014;

Απ: Αναφέρεστε προφανώς στην Αυτοδιοίκηση. Το είπα, λοιπόν, και θα το ξαναπώ: Υπάρχουν – και μάλιστα πάρα πολλές –  περιπτώσεις Δήμων με πλεονάζον προσωπικό. Όπως υπάρχουν και περιπτώσεις Δήμων ή κάποιων υπηρεσιών τους που χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό. Γι αυτό ακριβώς, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση η αξιολόγηση των δομών τους, έτσι ώστε να  διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση, σε ποιες υποστελέχωση και σε ποιες είναι ανάγκη να κατευθυνθεί ανθρώπινο δυναμικό.  Η ευθύνη της αξιολόγησης, που είναι απαραίτητη για να μην έχουμε οριζόντιες περικοπές, ανήκει στους Δήμους και δεν μπορεί να παραμεριστεί με ολιγωρίες, αναβολές και αδράνεια. Είναι η ώρα να δούμε όλοι κατά πρόσωπο την αλήθεια.

3. Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το ΥΠΕΣ είναι έτοιμο για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Πρόωρες εκλογές θα σημαίνουν ατύχημα ή “δολιοφθορά”, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;

Απ: Το υπουργείο έχει υποχρέωση να είναι – και είναι  – πάντα έτοιμο. Δεν είναι όμως επιλογή μας οι πρόωρες εκλογές και ούτε βλέπω κάτι τέτοιο.  Έχω πει άλλωστε – και μάλιστα πολλές φορές – ότι εκλογές τη στιγμή αυτή δεν θα ήταν σε βάρος της Ν.Δ. που είναι η πρώτη και μόνη συμπαγής πολιτική δύναμη, αλλά μπορεί να είναι καταστροφικές για την πορεία της χώρας. Πολύ περισσότερο την ώρα αυτή που η χώρα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και φέρνει τους εταίρους μας μπροστά στην υποχρέωση να ανταποκριθούν και εκείνοι στις δικές τους δεσμεύσεις. Την ώρα δηλαδή που η χώρα, με τις τεράστιες θυσίες των πολιτών της, εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για την πιο μεγάλη διαπραγμάτευση. Αυτή λοιπόν την ώρα -όπως ξεκάθαρα είπε ο Πρωθυπουργός – ακόμα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές,  αποσταθεροποιεί τη χώρα! Δεν πιστεύω  λοιπόν -όπως δεν πιστεύει κανένας- ότι θα υπάρξει κυβερνητικός βουλευτής που θα θελήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Όλοι οι συνάδελφοι που στηρίζουν την κυβέρνηση  έχουν δείξει μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Έχουν αποδείξει πως παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους βάζουν πάνω από όλα το συνολικό εθνικό συμφέρον.  Δεν βλέπω λοιπόν ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο άλλωστε – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – δεν θα ήταν ατύχημα. Θα ήταν δολιοφθορά. Ποιος θα έκανε τέτοια πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της χώρας; Ποιος θα διακινδύνευε να πάνε στράφι οι θυσίες του κόσμου, τη στιγμή που αρχίζουν να πιάνουν τόπο; Ποιος θα έσπρωχνε την Ελλάδα στην αβεβαιότητα, τη στιγμή που αρχίζει η ανάκαμψη

4. Τα σενάρια που κάνουν λόγο για τριπλές εκλογές του χρόνου πόσο πιθανά είναι; Διότι κάποιοι δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές ακόμη και πριν το τέλος του 2013;

Απ: Δεν υπάρχουν σχέδια εκλογών ούτε για το Μάιο, ούτε για νωρίτερα, ούτε για αμέσως μετά. Σκοπός μας είναι η εξάντληση της τετραετίας. Γιατί αυτό ακριβώς απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Γιατί η χώρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Αλλά και γιατί ο πολίτης θα έχει τότε την πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι θυσίες θα έχουν πιάσει τόπο και οι χαμένες προσδοκίες θα έχουν αναγεννηθεί. Η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, θα σταθεί στα πόδια της και θα τραβήξει μπροστά με αυτήν την κυβέρνηση.

5.Συμφωνείτε με την πρόταση Πάγκαλου για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ;

Απ: Όχι! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση! Και δεν χρειάζεται να πω τίποτε παραπάνω.

6. Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζει από μεθαύριο με πρώτους τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Αναγνωρίζετε κάποιο δίκιο στα αιτήματά τους και πως νομίζετε ότι πρέπει να τους αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Απ: Είναι άλλο το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και άλλο η υποταγή σε ακραία κομματικά σχέδια. Το πρώτο είναι απόλυτα σεβαστό, το δεύτερο δεν χωρά στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας. Δεν μπορεί να αιχμαλωτίζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, δεν μπορεί να κλείνουν τα σχολεία, γιατί κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιχνίδια. Κατανοητή και σεβαστή η διαμαρτυρία. Δεν είναι όμως ούτε κατανοητά ούτε ανεκτά τα άκρα και οι ακρότητες. Προφανώς θα έχουμε ένα κύμα απεργιών στις αμέσως επόμενες μέρες. Δεν βλέπω, όμως, κινητοποιήσεις όπως αυτές που οραματίζεται και υποκινεί η Αντιπολίτευση της στείρας αντίδρασης, της αβεβαιότητας και του χάους.