Μιχελάκης: Εξετάζεται η διευκόλυνση των πληγέντων της Ρόδου για υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο

Τη διευκόλυνση των πληγέντων της Ρόδου και της Ψερίμου στο θέμα των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο, όπως η καταβολή του ΦΠΑ, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του  Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν οι πληγέντες πολίτες όπως είναι η καταβολή ΦΠΑ και οι άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια αναστολή καταβολής οφειλών για να μπορούν οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν μέχρι η ζωή στα νησιά να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό.»

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι από σήμερα οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τη χρηματική ενίσχυση έπειτα από μία συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση με τις διαδικασίες που κίνησε άμεσα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, χτύπησε τη γραφειοκρατία. Και μπορώ να σας πω ότι σήμερα οι πολίτες οι οποίοι θα χρειαστεί να πάρουν τα πρώτα χρήματα, τα πρώτα ποσά, για να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες τους, έχουν με μια απλή υπεύθυνη δήλωση -την οποία θα κάνουν- και με μία αίτηση έτοιμα τα χρήματα που δικαιούνται. Περιμένουμε τους καταλόγους των πληγέντων μετά την καταγραφή που έχει γίνει από τους δήμους. Και από σήμερα τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο με αυτήν την απλή διαδικασία που σας είπα.»

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως μόνο για τις ανάγκες  των πρώτων ημερών έχουν εκταμιευθεί εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, 160.000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας και 50.000 ευρώ από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε άλλες 200.000 ευρώ για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών.

Τέλος ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως για το θέμα της καταστροφής των δικτύων και των υποδομών στα δύο νησιά, αφού γίνει πλήρης καταγραφή, θα διατεθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να αρχίσουν οι επισκευές και οι κατασκευές έργων για την οχύρωση τους.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΡΟΔΟΣ, ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!