Μητσοτάκης: Στόχος η κινητικότητα και όχι νέες απολύσεις στους δήμους (βίντεο)

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στους δήμους καθώς ένα τμήμα (υπολογίζεται σε 5 με 6.000 υπαλλήλους) του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου θα καλυφθεί από τους ΟΤΑ με ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα έκανε μιλώντας στο mega ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ενδοδημοτικής – διαδημοτικής “κινητικότητας”, χωρίς νέες απολύσεις από τους Δήμους.»

Πάντως, ο υπουργός επανέλαβε ότι στη νέα φάση της αξιολόγησης του προσωπικού μπαίνουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν και στους δήμους και οι οποίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Λ. Γρηγοράκο, αποτελούν «φυτώρια ανομίας«:  «Είναι στο δικό μου το μυαλό σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στον χώρο των Ν.Π.Ι.Δ., στις ΔΕΚΟ και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες στην περιφέρεια του Δημοσίου με άλλα λόγια. Έχει ζητηθεί από όλους τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν γρήγορα στις αξιολογήσεις των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, μέχρι στιγμής είχαμε αξιολογήσει για την πρώτη φάση της κινητικότητας μόνο τον πυρήνα του κράτους, τα βασικά υπουργεία, όλα τα υπουργεία για να το εξηγήσω. Τώρα πάμε στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, στα Ν.Π.Ι.Δ. για να δούμε εάν και τι περιπτώσεις υπάρχουν, τι δυνατότητες υπάρχουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι περιθώρια ξαφνικού θανάτου τύπου ΕΡΤ, δεν υπάρχουν», είπε.

Από τα ΝΠΙΔ οι 1.500 απολύσεις του Δεκεμβρίου

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι από τα ΝΠΙΔ θα βρεθούν και οι περίπου 1.000 με 1.500 υπάλληλοι που λείπουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεις του 2013. «Το μνημόνιο προβλέπει 4.000 απολύσεις για το 2013 και 11.000 απολύσεις για το 2014. Κάποιες από αυτές τις απολύσεις θα έρθουν από την δεξαμενή της κινητικότητας αλλά αυτό δεν θα γίνει μέχρι το 2014, κάποιες θα έρθουν από καταργήσεις νομικών προσώπων όπως έγινε με την ΕΡΤ, κάποιες θα έρθουν από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, κάποιες μπορεί να έρθουν από άλλες κατηγορίες τις οποίες εξακολουθούμε να παλεύουμε, τις προσωρινές διαταγές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για τις 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου είπε: «Έχουμε καταρχάς 2.500 περίπου από την ΕΡΤ και από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους. Από που θα βρεθούν οι υπόλοιποι λοιπόν. Αμυντική βιομηχανία. Δεν έχει καταλήξει ακόμα η κυβέρνηση με την τρόικα, η κυβέρνηση επιμένει και σωστά ότι πρέπει να διατηρηθεί ένας κορμός της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στα πλαίσια του σχεδίου της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μια σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ. Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό γιατί δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο ακριβές σχέδιο, μπορεί να είναι και περισσότεροι, μπορεί να είναι και λιγότεροι μπορεί να είναι και περισσότεροι».

Και εξήγησε περαιτέρω το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς: «Εμείς τι λέμε στην τρόικα; Ότι προφανώς και αν υπάρξει τέτοια παρέμβαση αυτοί οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους πρέπει να μετρήσουν στις απολύσεις. Τι αντιλέγει η τρόικα; Ότι για τυπικούς λόγους οι εταιρείες αυτές ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά συνέπεια επικαλούμενη μια νομικίστικη να το πω έτσι απλά δικαιολογία δεν πρέπει να μετρήσουν στις απολύσεις. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε σε καμία περίπτωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εάν προκύψουν απολύσεις από την Αμυντική Βιομηχανία, αυτές πρέπει να μετρήσουν στον στόχο των απολύσεων για το 2013».

Αναφερόμενος στους δημοτικούς αστυνομικούς είπε ότι όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΛ.ΑΣ και τις φυλακές, διευκρινίζοντας ότι «οι μετακινήσεις δεν θα γίνουν αριστερά – δεξιά, αλλά θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η εντοπιότητα. Θα έχουμε μία καλή κατανομή των ανθρώπων που θα μπουν στην κινητικότητα».

Μεγάλο το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μας έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο», καθώς η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους που χρειάζεται «και θα ‘τσιμεντωθεί’ η κυβερνητική πλειοψηφία», ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ένδεια θέσεων και προτάσεων:

«Κάνεις πρόταση μομφής γιατί θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση. Αν θέλεις όμως να ρίξεις την κυβέρνηση πρέπει να είσαι έτοιμος να κυβερνήσεις. Με τι θέσεις; Γι’ αυτό δεν έχουμε ακούσει κουβέντα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!