Μητσοτάκης στους NYT: Απολύθηκαν 1,3 εκατ. στον ιδιωτικό τομέα και ούτε ένας στο Δημόσιο

«Από τότε που η κρίση ξέσπασε, ο ιδιωτικός τομέας έχει δει να χάνονται 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δεν έχει υπάρξει βασικά ούτε μια απόλυση από το Δημόσιο. Ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε σαν εναλλακτική λύση».

Aυτό τόνιζει σε συνέντευξη του στους New York Times ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «σιωπηλή πλειοψηφία» η οποία στηρίζει την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

«Είχαμε ένα κράτος που ήταν υπερβολικά μεγάλο, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς πειθαρχική δράση και με πολλούς ανθρώπους να μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Μερικοί υπάλληλοι μάλιστα πληρώνονταν ακόμα και εβρισκόμενοι στη φυλακή«, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και επώδυνη. Δεν κοιμάμαι πάντα άνετα. Αλλά είναι αναγκαίο».

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη φιλοξενούνται σε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Ρότζερ Κοχέν το οποίο εξετάζει την διαφορά ηθικής στον ευρωπαϊκό βορρά και νότο με αφορμή και την επισκέψη του πρωθυπουργου Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ. «Μπορούμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες με καλύτερο κόστος και παράλληλα να πετύχουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Αλλά οι δανειστές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το βασικό ρίσκο σήμερα είναι αν προσπαθήσουν να λάβουν και άλλα μέτρα – η όποια προσπάθεια για περαιτέρω φορολόγηση των εισοδημάτων δεν θα πετύχει. Η λιτότητα έχει προωθηθεί όσο δεν πάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό».

Τέλος, περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για σύστημα το οποίο επιβράβευε ψηφοφόρους: «Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να επιβραβεύσουν ανθρώπους. Η μεγάλη συμφωνία ήταν η δουλειά στο δημόσιο για λόγους ψηφοθηρίας. Αλλά χρειαζόταν να μπορείς να χρηματοδοτείς το σύστημα. Εύκολο όσο το χρήμα έρρεε και τα δάνεια ήταν εύκολα. Τώρα που δεν είναι, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να είσαι αποτελεσματικός».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση