Μητσοτακης: Μείον 20% το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ενισχυθεί η διακυβέρνηση και η ποιότητα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλλά και των κρατών μελών ξεχωριστά – μέσα από μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα, βρέθηκαν, σήμερα, Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στο επίκεντρο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ο δρόμος για την ανάπτυξη – Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα», στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, του Υπουργού Εσωτερικών της Λιθουανίας (που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Νταίλις Αλφόνσας Μπαρακάουσκας, καθώς και των ομολόγων του της Σουηδίας και της Ισπανίας, τόνισε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη μείωση της στελέχωσης του δημόσιου τομέα και του μισθολογικού κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Τόνισε δε ότι ως αποτέλεσμα και αυτού, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

«Οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της Κυβέρνησης στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Για να επιτευχθούν όμως μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «κινούμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί μια συνολική μεταρρυθμιστική προσέγγιση σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο δομών, στο επίπεδο των διαδικασιών και στο επίπεδο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με στόχο «ένα δημόσιο φιλικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, ένα δημόσιο που να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις σε 13 τομείς της οικονομίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα που απορρέουν από τη συνεργασία του Υπουργείου με τον ΟΟΣΑ. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην ανοιχτή διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΙΣΘΟΙ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!