Categories: Υπουργεία

Μηταράκης: Στόχος το κλείσιμο 60 δομών εντός του 2020

Δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών εως και 91% τον Μάιο και αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά 13.728 ατόμων προς την ενδοχώρα απο τις αρχές του έτους έχει αποφέρει το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως στόχος του υπουργείου είναι το κλείσιμο 60 δομών εντός του 2020 ενώ πρόσθεσε ότι μπαίνει τάξη στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ προκειμένου να αντιμετωπιστεί “η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του μεταναστευτικού” που υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε επερώτηση της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι: “Μετά από απόφαση ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου, αναβαθμίσαμε την φύλαξη των συνόρων – εμφανής πλέον σε όλους. Και διαρκής η αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε αυτό το υψηλό επίπεδο προάσπισης των συνόρων μας. Οι αφίξεις Απριλίου μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019. Αντιστρέψαμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές. Όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος και σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαδικασία που να σημειώσω ξεκίνησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε δυο συνολικά διαδικασίες εξώσεων. Τώρα πλέον, η διαδικασία θα γίνεται ομαλά και σταθερά, και ενισχύεται ο μηχανισμός στήριξης”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής:

Πρώτον: η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν είναι θεωρία, μιλάνε οι αριθμοί. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου.

Δεύτερον: Η αλλαγή στο σχεδιασμό του συστήματος υποδοχής, και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Με λιγότερες θέσεις και λιγότερες δομές, σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα. Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς πολλές και μεγάλες δομές σε όλη τη χώρα. Όπως θέλουν στην πράξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.

Εμείς θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμόσουμε το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας. Για την Κυβέρνηση το μεταναστευτικό είναι σημαντικό πρόβλημα, θέλουμε ουσιαστική αποσυμφόρηση όλης τη χώρας μας” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μηταράκης.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ, σημείωσε: “Η μεγάλη είσοδος των ΜΚΟ το 2015, πολλές εκ των οποίων έχουν σήμερα αποχωρήσει, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ελαστικό νομικό πλαίσιο. Ελαστικό νομικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δραστηριότητες τους, τα άτομα που εμπλέκονται, τις πηγές χρηματοδότησης και την χρήση των πόρων. Ελαστικό πλαίσιο για προσλήψεις, αναθέσεις, συμβάσεις. Σε αυτό βοήθησε η επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του Μεταναστευτικού. Και ίσως η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτιμήσει τις ΜΚΟ, από την τότε Κυβέρνηση για τη διαχείριση πόρων. Εκεί αναζήτησαν την αξιοπιστία και προσέφεραν την άπλετη χρηματοδότηση, που ανήκε στην χώρα μας. Συγκεκριμένα η ΕΕ διάθεσε στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2019 για το μεταναστευτικό.

Το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε απευθείας μόλις το 1,9%, ενώ το 82% των κονδυλίων διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ, για να διαχειριστούν, ανεξέλεγκτα και με το δικό τους τρόπο, το μεταναστευτικό. Ήταν ξεκάθαρη η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς το Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ένα “Υπουργείο άδειο πουκάμισο” χωρίς επαρκείς δομές, χωρίς μόνιμο προσωπικό και τελικά, χωρίς πόρους. Επί σειρά ετών υπήρξε μηδαμινή κρατική παρέμβαση στις περισσότερες δομές φιλοξενίας. Είχαμε κρατήσει απλώς την επιστασία, που την είχε αναλάβει ο Στρατός. Αντιλαμβάνεστε βέβαια, ότι δεν είναι αυτή η αποστολή του.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε παραδώσει “τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς – με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια , με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποφεύγοντας την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου. Σήμερα, η ανάκτηση του ελέγχου των δομών σηματοδοτεί και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Τα ευρωπαϊκά όργανα βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας ένα φερέγγυο συνομιλητή και, πάνω απ’ όλα, διαχειριστή του μεταναστευτικού ζητήματος.

Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου. Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118. Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς”.

Για τους διαγωνισμούς αναθέσεων του υπουργείου εξήγησε πως: “Επιζητήσαμε εξαρχής τη διαφάνεια και τον ορθολογικό προγραμματισμό. Στόχος μας να ξεφύγουμε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, διαμορφώνοντας συμφωνίες – πλαίσιο ήδη από φέτος, που υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη έχουμε υπογράψει την προκήρυξη της πρώτης συμφωνίας πλαίσιο, διάρκειας τεσσάρων ετών, για τη διαφύλαξη υγιεινής και καθαριότητας, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, ύψους 6,3 εκ. €.

Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάσαμε την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τις μεταφορές διαμενόντων από τα νησιά στην ενδοχώρα καθώς και συμβάσεις διερμηνείας. Ειδικότερα ο διαγωνισμός μετακινήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. €, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,4 εκ. €. Ουσιαστικά με τα ίδια χρήματα πετυχαίνουμε μεταφορά τριπλάσιου αριθμού ατόμων δηλαδή 67% εξοικονόμηση κατ’ άτομο. Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και ξεκινούμε άμεσα την παροχή των υπηρεσιών”.

Τέλος για την ασφάλεια των δομών είπε: “Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος “ΑΛΚΥΟΝΗ” με σκοπό την ταχύτερη καταγραφή, επεξεργασία και επίδοση αποφάσεων ασύλου. Με σύστημα αυτό-καταγραφής ερωτηματολογίου ασύλου, με τηλε-συνεντεύξεις, με ψηφιακή έκδοση και επίδοση αποφάσεων. Με ενίσχυση δικτύων ψηφιακής σύνδεσης των δομών, για επιτάχυνση διαδικασιών και παροχή wifi στους διαμένοντες. Εγκαθιστούμε συστήματα εισόδου – εξόδου στις Δομές, με ταυτόχρονη τοποθέτηση διπλής περίφραξης σε κάθε δομή, αλλά και ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας. Με την εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης και τη διανομή καρτών εισόδου και εξόδου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με οργανωμένο τρόπο η μετακίνηση των διαμενόντων από και προς τη δομή”.

Comments are closed.


Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστερήσεις και αποζημιώσεις εκατ. ευρώ η “απάντηση” της ΝΔ για το μετρό Θεσσαλονίκης

"Ο κ. Καραμανλής ζήλεψε, προφανώς, τις... επιτυχίες του κ. Γεωργιάδη στο Ελληνικό", αναφέρουν οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης σχετικά…

13 λεπτά ago

Ένωση Διευθυντών: Όχι σε κρίσεις με αναξιόπιστα και χωρίς κύρος Συμβούλια Επιλογής

«Όχι σε κρίσεις Δ/ντών-Δ/ντριών με αναξιόπιστα  και χωρίς κύρος Συμβούλια Επιλογής», λέει η Ένωση Διευθυντών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας…

1 ώρα ago

Λέσβος: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Άντισσα

Η συνεχιζόμενη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου από το 2017 ανασκαφή στην αρχαία Άντισσα της δυτικής Λέσβου, μια από τις…

2 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Ηθικός αυτουργός της ασέλγειας κατά της δημοκρατίας ο Μητσοτάκης»

Απάντηση στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για το θέμα των υποκλοπών, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αναλυτικά: «Εδώ και έναν…

3 ώρες ago

Πυραμίδα Σούγιας: Το άγνωστο και άλυτο μυστήριο της Κρήτης

Κρήτη. Ένα υπέροχο νησί με πλούσια ιστορία και κυριολεκτικά αμέτρητα αξιοθέατα για να δει και να θαυμάσει ο κάθε επισκέπτης…

3 ώρες ago

Η τεχνική που θα σε βοηθήσει να απαλύνεις το άγχος σε δευτερόλεπτα

Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε άγχος, αλλά για πολλούς η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο συντριπτική που ρίχνει την ποιότητα ζωής. Πολλοί…

4 ώρες ago