Μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανέργους (νομοσχέδιο) - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
3
Δεκέμβριος
Back

Μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανέργους (νομοσχέδιο)

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου  του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που υπεψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η πρώτη και μεγάλη αλλαγή που προβλέπει το νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 13,33% (άρθρο 2) ,επίσης στο σχέδιο Νόμου δίνεται νεα παράταση στην για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων των Φ.Κ.Α που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έως τις 31-12-2019 με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Επιπλέον μεταξύ άλλων:

— Φέρνει αλλαγές στην αδειοδότηση λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.

— Εξασφαλίζει διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν τον Δεκέμβριο 256.525 φτωχά νοικοκυριά ενώ 482.335 είναι οι ωφελούμενοι.

— Για πρώτη φορά δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

— Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει από τον Ιανουάριο η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

— Λαμβάνεται ειδική μέριμνα στη σύνταξη χηρείας αναφορικά με τα αμφοτερόπλευρα ορφανά τέκνα.

— Προβλέπεται έκτακτο επίδομα 400 ευρώ για ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων και αφορά 75.000 νέους επαγγελματίες. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

— 143.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το 50% δεν θα επιστραφεί. Έχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700 εκατ. σε λογαριασμούς αιτούντων.

— Αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα ξεκινά απο 80 έως και 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και κατόπιν συνενόησης με την ΕΜΥ , η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνα για τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 συνολικά σημεία στη χώρα. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα.

— Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες για τον μήνα Νοέμβριο

— Μεταφορά ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή

— Καθορισμός ως καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων η 30η Απριλίου 2021

— Καταβολή χρεωστικών υπολοίπων εκκαθάρισης εισφορών μη μισθωτών για το 2019 σε 5 δόσεις (σ.σ. μεταξύ Μαρτίου -Ιουλίου 2021).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!