Μέσω Αυτοδιοίκησης έρχονται οι «ράμπο» για το περιβάλλον 

Την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στα γήπεδα ή οικόπεδα, που βρίσκονται εντός των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου – με εξαίρεση την έκδοση αδειών για ανέγερση ή επισκευή κτισμάτων που είχαν αναγερθεί με νόμιμη άδεια και υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις εν’ λόγω πυρκαγιές, προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής.

Το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση «πιλοτικό», για μια ευρύτερη μελλοντική εφαρμογή και προβλέπει μεταξύ άλλων και την ίδρυση «Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύεται να προχωρήσει σε άμεση κτηματογράφηση και σύνταξη δασικών χαρτών, σε όποια περιοχή πλήττεται από πυρκαγιά. Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ). Σκοπός της θα είναι ο συντονισμός και η εποπτεία των υπηρεσιών σε επίπεδο νομαρχιών και ΟΤΑ, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της νομοθεσίας σε ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ΕΓΕΠΕ αναμένεται να υπαχθούν η «Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος», το Αυτοτελές Συντονιστικό Γραφείο για την Πρόληψη και Αποκατάστασης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) αλλά και η σχετική Γνωμοδοτική Επιτροπή, που θα δρα υποστηρικτικά. Τέλος, στην ΕΓΕΠΕ θα υπαχθεί και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), με αποστολή την εποπτεία των στόχων για την εθνική ενεργειακή πολιτική.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η εφαρμογή συστήματος τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης του νομού Αττικής, η επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών του νομού και η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, ως τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Τέλος, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είναι και το νομοσχέδιο για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, το οποίο κατατέθηκε επίσης χθες με στόχο την προστασία των τοπίων, την διαχείριση και τον σχεδιασμό τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!