Μέσα στην εβδομάδα το ν/σ για την ιθαγένεια, λέει η Χριστοδουλοπούλου – Τι θα γίνει με τα κέντρα κράτησης   - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
27
Σεπτέμβριος
Back

Μέσα στην εβδομάδα το ν/σ για την ιθαγένεια, λέει η Χριστοδουλοπούλου – Τι θα γίνει με τα κέντρα κράτησης  

Στη βουλή αναμένεται έρθει εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»  προκειμένου να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο και μην κηρυχθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, «δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά». «Προσπαθήσαμε, με βάση την απόφαση που κήρυξε τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια αντισυνταγματικό, να κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό των διατάξεων, ώστε πραγματικά να μη μπορεί να μας τον αγγίξει κανείς στο μέλλον», σημείωσε η υπουργός, διευκρινίζοντας πως «το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν είναι αυτονόητο. Θέλουμε να υπάρχει ένας νόμος που να ισχύει για πάντα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα»,

Έκτακτη βοήθεια από ΕΕ

Η υπουργός στη συνέντευξή της παραδέχθηκε ότι δυστυχώς «με βάση τις δυνατότητες των υπηρεσιών μας δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον κόσμο, γιατί, τόσο η αστυνομία όσο και το λιμενικό, δεν έχουν εκείνο το προσωπικό κι εκείνο τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να ταυτοποιήσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους, να τους φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με αποτέλεσμα πραγματικά να ντρεπόμαστε για τις εικόνες που παρουσιάζουμε».

Με ορισμένους δημάρχους να αντιδρούν και να ζητούν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών, η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζει ότι υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την υποδοχή των προσφύγων.

Όπως εξήγησε η κ. Χριστοδουλοπούλου, το υπουργείο προσπαθεί και αναζητεί συνεχώς λύσεις υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για να βοηθηθούν ακόμα και οι δήμοι που έχουν επιδείξει θετική στάση, όπως η Τήλος.

«Αυτό που περιμένουμε είναι η έκτακτη βοήθεια που λεκτικά εξαγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε την εκταμίευση, ιδίως τώρα, άμεσα, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες θα έρθουν περισσότεροι», τόνισε η υπουργός, προσέθεσε παρ” όλ” αυτά: «Προς το παρόν δε βλέπουμε να έρχεται αυτή η έκτακτη βοήθεια που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κέντρα Κράτησης

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα κράτησης η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι έχουν γίνει με χρήματα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να γνωρίζει βέβαια ότι θα χρησιμοποιηθούν κατ” αυτόν τον τρόπο, γι” αυτό άλλωστε στη συνέχεια η Ελλάδα έχει υποστεί καταδίκες και πρόστιμα για τις συνθήκες που επικρατούν.

Όμως, όπως εξήγησε η υπουργός, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα κλείσει τα κέντρα κράτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε επιστολές με τις οποίες ελέγχει το ελληνικό κράτος και ζητάει δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή να της επιστραφούν κονδύλια.

«Αυτό που μελετάμε εμείς ως Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πώς μπορεί να γίνει μετατροπή χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, γι” αυτό μελετάμε τί σημαίνει δημοσιονομική διόρθωση σε οικονομικά μεγέθη», σημείωσε η υπουργός. «Θέλουμε να έχουμε μια συνολική μελέτη να καταθέσουμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίφαση που υπάρχει όταν αφήνονται ελεύθεροι νεοεισερχόμενοι, ενώ διώκονται άνθρωποι που είναι χρόνια ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν την άδειά τους επειδή έμειναν άνεργοι. «Αυτό δεν ακουμπά, όχι στη λογική, όχι στο δίκιο, ούτε καν στο νόμο», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακόμα 3-4 σημεία που είναι συναρμόδια και τα δύο υπουργεία και για τα οποία πρέπει να καταλήξουν.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!