Μείωση δομών έως και 50% σε έξι υπουργεία

Τη μείωση των δομών σε πέντε υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας) και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κατά 32 έως 50% αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμισης, θα προκαλέσει άμεση μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης κυμαίνεται σε ποσοστό από 7% έως 16%, ενώ μακροπρόθεσμα και κατά τη φάση της υλοποίησης των οριστικοποιηθέντων μεταρρυθμιστικών δράσεων το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι υψηλότερο καθώς θα ολοκληρωθεί η φάση της διαχείρισης της αλλαγής.

Πάντως, τόσο ο Α. Μανιτάκης όσο και ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωσαν ότι δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων.

Οι μεταρρρυθμιστικές δράσεις

Να σημειωθεί ότι οι μεταρρυθμιστικές δράσεις περιλαμβάνουν:

• Αναδιάρθρωση οργανικών δομών

• Ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της πληροφορικής

• Ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

• Ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως για παράδειγμα τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των Υπουργείων.

• Δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών.

• Ενδυνάμωση λειτουργιών όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρικοποίηση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

• Αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό.

• Τα οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών δράσεων θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο εξυπηρέτησης. αλληλεπίδρασης και συνεργασίας τους με τις υπηρεσίες των Υπουργείων αυτών.

Παράλληλα, συνεχίζεται σε όλα τα υπουργεία, ο έλεγχος και η άρση των αλληλεπικαλύψεων προκειμένου να είναι αποδοτικότερη η συνεργασία μεταξύ των τομέων κάθε υπουργείου αλλά και μεταξύ των υπουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αποφασισθεί τα νέα οργανογράμματα έξι υπουργειών που είναι μειωμένα έως και 66%.

Παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση εκτός από τον Α. Σαμαρά ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης, Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης.

Σχετικά

Μείωση δομών έως και 50% σε έξι υπουργεία
Τρόικα: Τα νέα οργανογράμματα φέρνουν… προσαρμογές

Απολύσεις στο Δημόσιο: Ψάχνουν «σωσίβιο» στην… Ιταλία

Διαθεσιμότητα: Από 300 υπαλλήλους 6 υπουργείων ξεκινά η β΄ φάση

Μειωμένα έως και 66% τα νέα οργανογράμματα έξι υπουργείων

Μείωση δομών σε τέσσερα υπουργεία από 26 έως 58%

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση δομών για όλα τα υπουργεία
Διοικ. Μεταρρύθμισης: Μείωση κατά 2/3 στις δομές τού υπουργείου

Μείωση άνω του 50% σε δομές δύο υπουργείων

Σαμαράς: Έτος αξιολόγησης το 2013 στο Δημόσιο

*Ξεκινά τον Αύγουστο η αξιολόγηση δομών με προσωπική επίβλεψη Σαμαρά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΟΜΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!