Μέχρι 15/6 οι αιτήσεις εργοδότη για μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες

Λύση στη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες δίνει νέα ρύθμιση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη, δίνεται η δυνατότητα να υποβληθεί έως τις 15 Ιουνίου η αίτηση του εργοδότη στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς η διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας που προβλέφθηκε για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων καθιστά την υλοποίησή της χρονοβόρα».

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπ.Δικαιοσύνης με την οποία προβλέπεται ότι η δυνατότητα υποβολής της αίτησης με τα δικαιολογητικά εργοδότη, μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έως το οριζόμενο χρονικό διάστημα, αφορά μετακαλούμενους πολίτες τρίτης χώρας, που θα απασχοληθούν στο σύνολο των καλλιεργούμενων ειδών του αγροτικού τομέα, αντί αποκλειστικά στην καλλιέργεια σπαραγγιών, που ισχύει σήμερα.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και της συνακόλουθης απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, δημιουργήθηκαν προβλήματα από την έλλειψη εργατικού δυναμικού για καλλιεργητικές εργασίες. Με το άρθρο δέκατο έκτο του ν. 4783/2021 διευκολύνθηκαν οι διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απασχολούνται τακτικά σε αγροτικές εργασίες, από χώρες που δεν απαιτείται θεώρηση εισόδου, πάντα με σεβασμό στις σχετικές προβλέψεις που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια και στη δημόσια υγεία.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιταχύνονται οι διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών εργαζομένων για την κάλυψη επειγουσών καλλιεργητικών αναγκών με την πρόβλεψη δυνατότητας υποβολής του συνόλου των αιτήσεων μετάκλησης της παρ. 1 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021, μέσω υπηρεσίας ταχύμεταφοράς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και αποστολής της συγκεντρωτικής λίστας της παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου στον e-ΕΦΚΑ, έως την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της παρ, 1 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021, για την οποία προβλέπεται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης της περ. α’ της παρ. 10 του ν. 4783/2021 και πάντως όχι πέραν της 15ης.6.2021.

Στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, με την πρόβλεψη της δυνατότητας υποβολής του συνόλου των αιτήσεων μετάκλησης μέσω υπηρεσίας ταχύ μεταφοράς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έως την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηςπαρ. 1 του δέκατου έκτου άρθρου του ν. 4783/2021 και πάντως όχι πέραν της 15ης.6.2021, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες καλλιεργητικές ανάγκες της χώρας.

Διάταξη τροπολογίας:

Άρθρο μόνο
Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες – Τροποποίηση της παρ. 8 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021 (Α’ 38) αντικαθίσταται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των παρ. 1 και 2, και πάντως όχι πέραν της 15πς.6.2021, η αίτηση της παρ. 1 με τα δικαιολογητικά εργοδότη της παρ. 3 υποβάλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχύ μεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 4 αποστέλλεται και στον e-ΕφΚΑ για τις ανάγκες χορήγησης ΑΜΚΑ. Εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας των παρ. 1 και 2, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει σ’ αυτήν όλα τα προβλεπόμενα στο παρόν στοιχεία του πολίτη τρίτης χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!