με-768χιλ-υπαλλήλους-ξεκινά-ο-καλλικρά-308559
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.07.2010 | 14:10

Με 768χιλ. υπαλλήλους ξεκινά ο «Καλλικράτης» στο κράτος

«Η απογραφή είναι κρίσιμη ύλη για την αναδιοργάνωση του κράτους, για έναν «Καλλικράτη στο κράτος», με τα λόγια αυτά ο ΥΠΕΣ, Γ. Ραγκούση, παρουσίασε τα αποτελέσματα της απογραφής που ολοκληρώθηκε χθες για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Εξειδίκευσε λέγοντας ότι “στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του κράτους, όπως κάναμε και με τον Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση, προφανώς και θα είναι βασικός μας στόχος η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία μπορεί να περιλάβει από συγχωνεύσεις οργανισμών, φορέων έως και μετακυλήσεις προσωπικού στο πλαίσιο της ορθολογικής αξιοποίησης αυτής της μεγάλης δύναμης του ελληνικού κράτους που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.”

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι η απογραφή είναι ένα «πολύτιμο εργαλείο, διότι από το 2011 θα εκπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο».

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τη διαδικασία πρωτόγνωρη και ευχαρίστησαν τους συνολικά 768.009 δημόσιους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι θα δοθεί άλλη μία ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να απογραφούν, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να αιτιολογήσουν τους λόγους ανωτέρας βίας, που δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναλυθεί, διασταυρωθεί και ελεγχθεί όλα τα στοιχεία», καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την πραγματική εικόνα.

Αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι δεν απογράφηκαν είτε από παρανόηση ή σκόπιμα, λόγω προβλήματος ή από αντίδραση. Ενώ την ίδια ώρα απογράφηκαν άνθρωποι που δεν είχαν υποχρέωση να το πράξουν (πχ συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ).

Σύμφωνα πάντως με την πρώτη ανάγνωση τους «οι άνδρες στο δημόσιο καλύπτουν ποσοστό 54% και οι γυναίκες 46%. Σε ποσοστό 39% οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σε 28% Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 9% Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σε 9% Τεχνολογικής Εκπαίδευσης».

Σε ότι αφορά στις ηλικίες των απασχολουμένων στο Δημόσιο, είναι: 43.743 άνω των 60 ετών, 168.958 μεταξύ 50 και 60, 258.280 μεταξύ 40 και 50, 205.277 μεταξύ 30 και 40, 86.246, μεταξύ 20 και 30, 4.174 κάτω των 20 ετών.

Μόνιμοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών και δημόσιων λειτουργών, είναι 82 στους 100, με συμβάσεις αορίστου χρόνου 7% και ορισμένου χρόνου 6%.

Η απάντηση της ΑΔΕΔΥ

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει σχετικά πως «οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 – 2 ακόμη και 2,5εκ. Δημοσίων Υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το Μ.Ο. της Ε.Ε.».

Όπως αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων «θα πρέπει από την προπαγάνδα να μπούμε στην ουσία για τον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Της εμπορευματοποίησης των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών και την επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάσταχτο κόστος για τα μείζονα και αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση. Τη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ξερίζωμα των λογικών περί κράτους – λάφυρου, του εκάστοτε νικητή των εκλογών. Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εκσυγχρονισμό μέσων και διαρκή εκπαίδευση, ανανέωση δυναμικού και δυνατοτήτων, αξιοκρατία».

Η ΑΔΕΔΥ προτίθεται να καταθέσει προτάσεις, θέσεις και διεκδικήσεις, επιδιώκοντας την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, τον απεγκλωβισμό από οποιαδήποτε λειτουργία ή διαδικασία που βρίσκεται στο πλέγμα ιδιωτικών, παρασιτικών ή αδιαφανών, πρακτικών ενός φθαρμένου και σε κρίση συστήματος.

Για να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, κάντε κλικ εδώ:
http://www.aftodioikisi.gr/content/7612